Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

U Križevcima obilježen Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite

img-9226

U Križevcima je danas obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj kroz prikaz djelovanja, ali i opreme žurnih službi i operativnih snaga za vrijeme potresa.
Okupljene žurne službe obišli su gradonačelnik Mario Rajn, župan Darko Koren, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima te tom prilikom uputili svim pripadnicama i pripadnicima civilne zaštite čestitku povodom njihovog dana.
Zadnjih nekoliko godina je civilna zaštita jako angažirana i kod potresa, pandemije COVID-19, ali i zadnje sada s krizom migranata iz Ukrajine gdje se isto tako bez civilne zaštite se ne može ništa napraviti. Ovim putem, zahvaljujem svim sastavnicama civilne zaštite koje se danas ovdje budu prezentirale na svemu što su do sad učinile i što će ubuduće činiti. Bez volontera, bez opreme civilne zaštite mi ne bismo mogli funkcionirati i svaka sastavnica civilne zaštite je vrlo bitna,“ istaknuo je na početku načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.
Zadovoljstvo što ste obilježavanje ovog važnog dana odvija u Križevcima naglasio je gradonačelnik Mario Rajn dodavši: „Koristim priliku i čestitam Međunarodni i Nacionalni dan civilne zaštite. Dugi niz godina ovi sustavi su bili u pripravnosti i znali smo da su oformljeni, a zadnje dvije godine zaista svjedočimo nizu katastrofičnih situacija gdje nam se itekako dokazuje da naš sustav funkcionira i da je spreman odgovoriti na različite nedaće, epidemiji, potresu, a siguran sam da ćemo i ovom izazovu vala izbjeglica iz Ukrajine znati doskočiti.“
Čestitkama se priključio i župan Darko Koren naglasivši da su naše službe položile sve ispite koji su u posljednjih nekoliko godina pred njih stavljeni: „Prvi ožujak je dan civilne zaštite. Usudim se reći da do 2014. godine to je bio simboličan datum, virtualan koji je obilježavao nešto što u praksi nije postojalo. Upravo su nas sve ove nepogode i nedaće kao državu na neki način natjerale da Sustav civilne zaštite profunkcionira u pravom smislu.“

Organizatori događaja bili su Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Služba civilne zaštite Koprivnica, a osim njih sudjelovali su i Stožer civilne zaštite Grada Križevaca, JVP Križevci, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Policijska uprava Koprivničko-križevačke županije i Policijska postaja Križevci, županijski Zavod za hitnu medicinu, HGSS Stanica Koprivnica, Crveni križ te komunalna poduzeća i pravne osobe uključene u poslove civilne zaštite.

Na vrh