Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svjetski dan cerebralne paralize 06.10.

Već osmu godinu za redom ova Udruga se uključuje u obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize zajedno s više od 74 zemalja svijeta. Ove godine Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se u nedjelju, 6. listopada 2019. godine.
Ovogodišnja tema pokreta posvećena je promicanju blagodati sporta i tjelesne aktivnosti na kvalitetu života osoba s cerebralnom paralizom.
ZAŠTO CEREBRALNA PARALIZA? Cerebralna paraliza je složeni trajni invaliditet za koji nema lijeka. Iako prvenstveno utječe na kretanje osobe s cerebralnom paralizom mogu imati i epilepsiju, intelektualne teškoće i probleme s komunikacijom, sluhom i vidom. Na svijetu živi 17 milijuna ljudi s cerebralnom paralizom. Cerebralna paraliza pogađa 1 od 500 beba u razvijenim zemljama, a mnogo više u slabije razvijenom zemljama. Zbog toga pokret počinje s temom: JA SAM OVDJE… MI SMO OVDJE…
Ove godine Udruga će se uključiti u obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize, 4. listopada 2019. godine u 10 sati sa prigodnim štandom na Nemčićevom trgu u Križevcima.
Kako je ove godine zelena boja službena boja obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize, na štandu ćemo dijeliti prigodne zelene vrpce i zelene balone. Također iskazati će potporu cerebranoj paralizi tako da ćemo u nedjelju 6. listopada osvijetliti Choco bar zelenom bojom i na taj način doprinijeti širenju informacija o cerebralnoj paralizi.
Pozivamo i sve građane/ke da nam se pridruže na Nemčićevom trgu u Križevcima, te noseći zelenu vrpcu daju potporu obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize.
Te u nedjelju 6. listopada da potaknu svoje članove obitelji, prijatelje i svoju zajednicu na zajedničku šetnju i 30 minuta tjelesne aktivnosti. Pozovite osobu sa cerebralnom paralizom u zajedničku šetnju. Dobro se zabavite. Upotrijebite maštu i budite aktivni u nečemu u čemu uživate. Pazite na sigurnost i po potrebi zatražite odgovarajuću podršku. Pokažimo svijetu što sve možemo učiniti.

Izvor teksta: Petar Gatarić

Na vrh