Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Svečano otvoren 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

22. sajam u Križevcima

U Križevcima je danas svečano otvoren 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije koji će trajati do nedjelje, 10. studenog.
Ovogodišnji sajam održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom, a tema sajma je „Strukovno obrazovanje“.
Zahvalu organizatorima, izlagačima i gostima sajma uputio je župan Darko Koren ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora sajma napravivši osvrt na gospodarstvo Županije, istaknuvši prošlogodišnje pozitivne ekonomske pokazatelje.
Župan je naglasio i važnost prometne infrastrukture, gradnju drugog kolosijeka željezničke pruge Dugo Selo – Križevci i brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, rekavši kako je prometna infrastruktura, uz komunalnu, preduvjet daljnjeg gospodarskog razvoja.
U ime Grada Križevaca sve prisutne je pozdravio Mario Martinčević, zamjenik gradonačelnika rekavši kako Križevci imaju dugu tradiciju obrtništva, naglasivši da su danas neka nova vremena i neki novi obrti, ali vrijedne ruke i dobre ideje uvijek ostaju i opstaju. Zamjenik je istaknuo kako mu je baš zato posebno drago da je tema ovogodišnjeg sajma Strukovno obrazovanje jer je sigurno ovom društvu potrebno puno dobrih majstora koji svojim rukama stvaraju nove vrijednosti.
Naglasio je i da su Grad Križevci u 2019. godini osigurali 1.255.000 za poticanje poduzetništva, a sufinanciraju i ovaj Sajam jer znaju da današnjim obrtnicima i poduzetnicima nije jednostavno poslovati.

Dalibor Kratohvil potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore poručio je s govornice da je ovakav izravni kontakt između izlagača i posjetitelja sajma još uvijek nezamjenjiv dok je Marin Pucar predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica u svojem obraćanju naglasio da je važno poslati poruku svim gospodarstvenicima, obrtnicima da svojim aktivnostima kreiraju nove ideje. Naglasio je da svima prisutnima da budu podrška te da šire gospodarski optimizam.
U ime županije partnera, obratio se Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije koji je istaknuo dobru suradnju između dvije županije.
Damir Felak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora rekao je da će se uskoro državni proračun naći pred saborskim zastupnicima te da su u njemu i svi veliki infrastrukturni projekti koji su značajni i za Koprivničko-križevačku županiju.

Sajam je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je istaknuo da ovaj Sajam ima posebnu vrijednost baš zbog teme strukovnog obrazovanja, rekavši kako se izjednačuje učenik srednje strukovne škole sa radnikom, da prima naknadu istovjetnu minimalnoj plaći. Ministar je istaknuo i kako je vrijeme da kao društvo i gospodarstvo postanemo samodostatni jer se nećemo moći zauvijek oslanjati na sredstva Europske unije.
S predsjednikom Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeranom Vrbancom, ministar je poduzetnicima uručio Ugovore za Program dodjele državnih potpora za provjeru inovativnog koncepta – PoC8. Vrijednost Ugovora iznosi 32,6 milijuna kuna, a primilo ih je 83 poduzetnika koji su prošli prag prihvatljivosti od 60 posto.
Otvorenju su osim zamjenika gradonačelnika Marija Martinčevića, prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, gradski pročelnici te gosti iz prijateljskih Gradova Novske i Ngyatad te Općine Čitluk.

Nakon otvorenja, održan je tradicionalni izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže, a ove je godine najboljom proglašena Ivona Škrlec, dok su titule prve i druge pratilje pripale Loreni Filipašić i Dori Bečirović. Prigodne poklone uručio im je zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, a nakon toga je održan program krštenja mošta po Križevačkim štatutima.
Uz Koprivničko-križevačku županiju u suorganizaciji manifestacije sudjeluju i Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.
Kupnjom ulaznice posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri Sajma te mogu osvojiti vrijedne nagrade.

Na vrh