Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Sve je spremno za 54. Križevačko veliko spravišče

Ovog vikenda u Križevcima će se održati najveća turistička manifestacija 54. Križevačko veliko spravišče pa je tim povodom na Strossmayerovom trgu održana konferencija za medije.
Na početku konferencije obratio se gradonačelnik Mario Rajn koji je istaknuo: „Hvala svim glumcima i amaterima koji su uvježbavali predstavu, svim udrugama i pojedincima koji su se uključili u sam program kao i pokroviteljima.“ Naglasio je važnost i značaj ove manifestacije te uputio poziv svima da dođu u Križevce od 3. do 5. lipnja: „Koristim priliku pozvati naše sugrađane i goste da dođu i da ovaj vikend s nama dijele sve ono dobro, veliku spelanciju. Mislim da je kiša otpadala prošli vikend i mislim da bi tjedan pred nama trebao biti i ugodan i lijep, a siguran sam i uspješan.“

img-2423
Program 54. Križevačkog velikog spravišča predstavila je direktorica Turističke zajednice grada Križevaca Olinka Gjigaš naglasivši kako on počinje u petak, 3. lipnja u 17,00 sati Križevačkim malim spraviščem na kojem će nastupiti djeca iz križevačkih dječjih vrtića i osnovnih škola te vrtića s područja susjednih općina, a tijekom kojeg će gradonačelnik Mario Rajn predati ključ grada dječjoj gradonačelnici Ivi Novosel.
Nakon svečane povorke u 20,30 sati u kojoj će biti preko 100 sudionika, u 21,00 sat održat će se tradicionalna predstava o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara na kojoj će posjetitelje dočekati vino, voda i čaša kako bi zajedno s glumcima mogli nazdravljati po Križevačkim štatutima tijekom cijele predstave.
Prvi dan Spravišča će završiti Piviščem u organizaciji Križevačke udruge pivara, vatrometom i koncertom Hari Mata Harija.
S obzirom da predstava uključuje prikaz svatova, a svatovi ne mogu proći bez tradicionalnog svatovskog vola, u subotu od 13,00 sati održat će se besplatna podjela svatovskog vola uz zdravice po Križevačkim štatutima na Strossmayerovom trgu.
Najbolja lokalna vina, uz besplatnu degustaciju čvaraka i nastup tamburaša, moći će se kušati na Večeri vina i čvaraka koja će se održati u subotu s početkom u 20,00 sati.
Zadnji dan manifestacije tradicionalno u 13,00 sati Lovačko društvo Sveti Hubert zajedno s ostalim lovačkim društvima pripremit će paprikaš koji će besplatno dijeliti građanima, a u 16,00 sati održat će se Štruklijada na kojoj će vještine u pripremi štrukla predstaviti brojni mjesni odbori i gradske četvrti Križevaca, a svi posjetitelji će nakon degustacije moći glasati za najbolje štrukle.
Tu je i bogat program za djecu koji će se održavati kroz sva tri dana. Križevačko malo spravišče, Sigurno i vješto u prometu, javna edukacija o oralnom zdravlju i higijeni uz kreativnu radionicu i premazivanje zubi u organizaciji dr.med.dent Sare Krog te Križevačke stare igre samo su neki od programa. Na Ljetnoj pozornici održat će se Dječja spraviščijada znanosti i kulture u sklopu koje će se održati predstava Dramske družine Kolibrići „Stoliću, prostri se“, čajanka uz pričanje priča, oslikavanje parkirališta motivima Spravišča i planeta, promatranje Sunca i sajam knjiga. I ove godine nezaobilazan dio Spravišča bit će KUFER festival koji donosi kreativne radionice za djecu, žonglerske showove, predstave, vatreni show te nastupe DJ-eva Ivana Šimoneka, Roberta Radamanta, MSuna i Marija Kovača.
Raspjevani glazbeni prozori Glazbene škole Alberta Štrige, nastupi kulturno-umjetničkih društava, mažoretkinja, izložba old timer vozila, izložba i mini kolonija članova KLK-a, POOHfest, pucanje iz povijesnog topa u središtu grada, izrada razglednice i bilikuma, šetači, razni nastupi te brojna druga događanja uz kušanje domaće hrane u okviru projekta Zdravo Križevci te neizostavne štrukle čekaju vas na ovogodišnjem Križevačkom velikom spravišču.

img-2443
Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo pa je stoga nekoliko riječi uputio Igor Miloš: „Oduvijek smo cijenili Spravišče što je znači tradicijsko, kulturno i povijesno za ovo grad, a i Ožujsko se nekako veže za ovaj grad, uvijek smo bili u nekom centru kao piva koja se uvijek pila u Križevcima i tako da nam je i iznimna čast da smo sponzori ove godine po 14. puta za redom makar naša povijest seže tamo negdje u 70-te godine. Čuli smo da je program jako bogat i zanimljiv i pozivam sve da nam se pridruže i da svi nazdravimo sa Žujom.“
Zlatni pokrovitelji manifestacije su križevačke tvrtke KTC d.d. i Radnik d.d. pa je nekoliko riječi ispred tvrtke KTC d.d. uputio predsjednik Nadzornog odbora Ivica Katavić: „Kad smo dobili poziv da budemo sponzor nismo dugo razmišljali jer KTC je križevačka tvrtka i kao takva smo osjetili i obavezu i čast i zadovoljstvo biti sponzor ovakve manifestacije jer Križevačko spraviše je jedan od simbola našega grada. Nadamo se da će nas zadesiti lijepo vrijeme i da će Križevčanke i Križevčani i svi dragi gosti uživati u događajima Križevačkog spravišča i da će nam nakon ovog vikenda ostati samo lijepe uspomene.“

img-2447
U ime tvrtke Radnik d.d. obratio se tajnik Uprave Darko Jambreković: „Od 54 Križevačka spravišča koja su se održala, odnosno 54. će se sada održati, Radnik s obzirom na svoju tradiciju od 84 godine poslovanja u Križevcima, uvijek je na određeni način bio uključen i pomogao u organizaciji i to je za nas nešto što se podrazumijeva jer Križevačko spravišče je institucija kulturnog i zabavnog života u gradu i kao takva ona je obaveza svima nama da je njegujemo i unapređujemo.“

img-2452
Svi okupljeni uputili su poziv svima da dođu u Križevce od 3. do 5. lipnja i posjete 54. Križevačko veliko spravišče.
Pokrovitelji manifestacije su Ožujsko pivo, KTC d.d., Radnik d.d., Erste banka, Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Robin d.o.o., Agro-Vet d.o.o., Kašik d.o.o. i Poljocentar d.o.o..
Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca. Više detalja potražite na www.spravisce.com.

Na vrh