Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Preko 400 posjetitelja na izložbi inovacija – Kiepachonovaciji

Preko 400 posjetitelja vidjelo je danas brojne inovacije na izložbi inovacija pod nazivom Kiepachonovacija.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Mario Rajn koji je naglasio kako se izložba odvija već četvrtu godinu za redom u sklopu manifestacije Dani Marcela pl. Kiepacha: „Hvala inovatoricama i inovatorima, učenicima osnovnih i srednjih škola, mentoricama i mentorima. Marcel Kiepach nas je prerano napustio i neka nam svima bude inspiracija.“
Tko je bio Marcel pl. Kiepach posjetiteljima je predstavio Fran Tukša, učenik 6.a razreda Osnovne škole Sveti Petar Orehovec, koji je kroz svoje školovanje napravio nekoliko radova upravo na temu našeg poznatog izumitelja.
Na izložbi su sudjelovali Udruga inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Udruga P.O.I.N.T., Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci, Križevački poduzetnički centar d.o.o., Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Križevci i tvrtka Codel.
Rubensova cijev, Teslin transformator, optički spektrometar, automatizirani sustav za miješanje pića, daljinski upravljano podvodno vozilo, samostabilizirajuću platformu s tri stupnja slobode gibanja, uređaj za mjerenje vremena reakcije na zvučne podražaje, vrtložne struje, kundtovu cijev, projekte sa Microbitom, robote s Al (umjetnom inteligencijom), električno buggy vozilo, otvaranje vrata na pneumatski pogon sa daljinskim upravljanjem putem arduina, rad 3D printera i brojne druge inovacije mogle su se vidjeti u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci na ovoj izložbi inovacija.
Izložbu su posjetili i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel, ravnatelji gradskih ustanova, škola i vrtića te brojni drugi.

Na vrh