Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Krenula kampanja ulaganja u izgradnju solarne elektrane u Križevcima – prva takva u Hrvatskoj

Kroz kupnju članskih uloga građani od danas mogu uložiti u izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici u Križevcima. Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj koji po uzoru na brojne gradove u Europi provodi energetska zadruga ZEZ Sunce uz podršku Grada Križevaca i križevačke energetske zadruge KLIK.
Cilj je prikupiti potrebnih 140.000,00 eura za izgradnju solarne elektrane snage 200 kW uplatom uloga od minimalno 300,00 eura kao fizička osoba, odnosno minimalno 1.000,00 eura kao pravna osoba, do maksimalno 5.000,00 eura. ZEZ Sunce će energiju iz solarne elektrane na Gradskoj tržnici prodavati na tržištu, a od ostvarene dobiti će članovima zadruge isplaćivati prinose u iznosu do 5%. Konkretno, na ulog od 1.000,00 eura članovi mogu godišnje dobiti do 50,00 eura prinosa, no važno je reći da prinosi nisu garantirani i ovise o financijskoj uspješnosti projekata.
Više detalja predstavljeno je medijima na današnjoj konferenciji koja je održana na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka pored solarne elektrane izgrađenoj kroz mikro-zajmove građana čiji ulagači ostvaruju povrat zajma uz kamatu od 4 %.
„Mnogi gradovi u Europi su prepoznali koliko je važno ustupiti gradske krovove građanima, kako bi zajednički gradili solarne elektrane i time povećali neovisnost od uvoznih fosilnih goriva te zadržali financijsku i ekonomsku korist za svoje građane i zajednicu. Hrvatska ima puno Sunca, a na ovaj način i oni koji žive u zgradama mogu postati suvlasnici solarne elektrane. Građani iz cijele Hrvatske su pokazali velik interes i zato pozivamo sve gradove da realiziraju ovakve projekte na korist svojih građana,” izjavio je Mislav Kirac, upravitelj ZEZ Sunca.
Gradonačelnik Mario Rajn tom je prilikom istaknuo: „Iznimno mi je drago da su naši građani uključeni u procese energetske tranzicije i naše nastojanje da postanemo energetski neovisni. Vjerujem i dalje da Križevci predvode u građanskoj energiji, ali više nam to nije dovoljno i zaista želimo svijetliti primjerom i biti onaj primjer koji će slijediti drugi gradovi, stoga i s ovog mjesta pozivam kolegice i kolege gradonačelnike i načelnike da koriste javne resurse i stavljaju ih u funkciju građanske energije jer samo tako možemo ići prema demokratizaciji energetskoj sektora i učiniti građanima dostupan javni resurs odnosno energiju koja im je svakako potrebna.“
Uz mogućnost ostvarivanja prinosa, svi koji se odluče na ovo ulaganje će ujedno postati suvlasnici solarne elektrane na Gradskoj tržnici, ali i svih budućih solarnih elektrana ZEZ Sunca koje zadruga planira i u drugim hrvatskim gradovima. Dugoročan cilj ZEZ Sunca je osigurati svojim članovima da koriste energiju iz solarnih elektrana zadruge.
Važno je naglasiti da prednost u prvih sedam dana kampanje ili do 50 posto iznosa imaju građani Križevaca i okolnih općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec, a nakon toga je poziv otvoren za cijelu Hrvatsku. Danas su zbog toga članovi ZEZ Sunca na Gradskoj tržnici u Križevcima simboličnim performansom „prodaje“ domaće energije skrenuli pozornost građanima da na ovaj način sudjeluju u stvaranju održivijeg okoliša.
Poziv za članove ZEZ Sunca će biti otvoren do prikupljanja potrebnog iznosa, a prijava za članstvo se podnosi putem web stranice zez.coop/zez-sunce.

Na vrh