Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Planinarsko društvo Kalnik

planinarsko drustvo kalnik by Mirjana Horvat

Početkom osamdesetih godina alpinistička sekcija PD Kalnik Križevci počinje uređivati prve penjačke smjerove na Kalniku. Pokretač ideje o otvaranju penjališta na Kalniku, križevački alpinista Žarko Kaličanin postavlja prvi spit i time otvara pristup ozbiljnijem uređivanju smjeri na Kalniku. Svoju popularnost penjalište Kalnik dobiva početkom Domovinskog rata, a danas je ono jedno od najvećih i najljepših penjališta u Hrvatskoj sa preko 130 uređenih smjeri koje rado posjećuju kako domaći tako i strani penjači.

Na Kalniku je 8. lipnja 1996. godine otvorena Poučna staza s ciljem da se posjetiteljima približe prirodne vrijednosti Kalničke gore.

Sredinom 2009.g. društvo je dobilo novi zamah pa se tako počelo sa organizacijom većeg broja izleta, nakon 20 godina ponovno smo dobili društvene prostorije, održavaju se redovita predavanja i sastanci, a broj članova raste. Nakon dugo vremena 2010.g. je uspješno organizirana Planinarska škola te je organizirana Planinarska knjižnica.

Planinarski dom Kalnik dobio je novog zakupca koji ga je detaljno obnovio tako da s pravom možemo reći da je jedan on najljepših domova u Hrvatskoj.

Adresa

Ivana Zakmardija Dijankovečkog 5, Križevci

Otvori u Google kartama

Na vrh