Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

70 godina Gradskog muzeja – otvorena izložba „Čuvar križevačke baštine“

img-9782

Povodom obilježavanja 70 godina rada Gradskog muzeja Križevci, u Likovnoj je galeriji u četvrtak, 31. ožujka otvorena izložba pod nazivom „Čuvar križevačke baštine – 70 godina Gradskog muzeja Križevci“.
70 godina nije svaki dan i stvarno mi je čast da me zapala ova obljetnica i da se ovdje ispred vas mogu obratiti ispred Gradskog muzeja. Od sveg srca hvala svim donatorima koji su gradili ovaj muzej i koji su vrijedno nadopunjavali naše zbirke. Zahvaljujem se donatorima koji podupiru naše programe, a to su Ministarstvo kulture, Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci, te također i ostalim donatorima koji pomažu u realizaciji programa koje provodimo,“ istaknula je na početku ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi i napomenula da su povodom sedamdesete obljetnice pripremljene četiri velike muzejske izložbe kroz koje će biti prikazan nastanak i razvoj muzeja te predstavljen dio vrijednih zbirki.
Autor ove izložbe je viši kustos – povjesničar Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec koji se tom prilikom osvrnuo na pokretanje muzeja 1952. godine i njegov daljnji razvoj. „Ova izložba prikazuje nastanak, razvoj, djelovanje i aktivnosti Gradskog muzeja Križevci od osnutka do kraja 2021. godine. To je prvi pokušaj da se na jednom mjestu sustavno prikaže njegova cjelokupna djelatnost, svojevrsna muzejska spomenica. Kroz 20 postera ili poglavlja kronološkim je redom opisan rad križevačkih muzealaca,“ napomenuo je autor izložbe i dodao kako posjetitelji mogu vidjeti stotinu izložaka koji uključuju arhivske dokumente, fotografije iz muzejske fototeke, razna muzejska izdanja i ostalo.

img-9789
Na otvorenju se okupljenima obratio i dugogodišnji ravnatelj Gradskog muzeja Križevci Zoran Homen koji se tom prilikom prisjetio obnove Gradskog muzeja i Likovne galerije, nabave prvog računala i prvog profesionalnog fotoaparata te većih izložbi koje su obilježile rad Gradskog muzeja. Ujedno je poželio ravnateljici i djelatnicima muzeja obilježavanje veće godišnjice te nove prostore za rad dodavši: „Čestitke za ovaj lijepi jubilej. Našim kolegama koji su sada aktivni u radu u muzeju zahvaljujem na svemu ovome što rade i da nastave kao što su to s onim entuzijazmom radili oni prije nas. Sretan rođendan.“
Da je ovo velik dan za Križevce i Križevčane naglasio je župan Darko Koren posebno istaknuvši ulogu muzeja u gradu: „Pridružujem se željama da u nekoj budućnosti svi skupa prostor muzeja na neki način oplemenimo novim sadržajima i prostorima. Križevci su stari kraljevski grad, grad kulture i povijesti i Gradski muzej je neka od stožernih, važnih točaka koja upravo taj grad čini takovim. Zahvaljujem se ravnateljici muzeja i svim djelatnicima, isto tako i zamjeniku gradonačelnika. Svi vi koji ste ovdje činite ovaj muzej živim.“
Čast da otvori ovu vrlo značajnu izložbu pripala je zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku: „Zahvaljujem se gospodinu Ozrenu Blagecu koji je pripremio ovu izložbu i svim ostalim djelatnicima, također i gospodinu Homenu kao najdugovječnijem ravnatelju i sadašnjoj ravnateljici koja je u zadnje dvije, tri godine, usprkos ovim teškim uvjetima za javna događanja, odradila jako puno i mislim da ćemo tako nastaviti i u budućnosti i nadam se možda postići one brojke od 10.000 posjetitelja u jednoj godini. Grad već neko vrijeme s Gradskim muzejom radi na tome da pripremimo dokumentaciju za novi muzej u tzv. Županijskoj palači, sadašnjoj Gradskoj upravi. Nadam se da ćemo u idućih nekoliko godina uspjeti to realizirati.“
Otvorenju je ispred Grada Križevaca prisustvovao i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.
Otvorenjem ove izložbe, koja ostaje otvorena do 24. travnja, ujedno je počelo obilježavanje programa Dana grada Križevaca.

Na vrh