Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci na dobrom putu prema energetskoj neovisnosti

U Kinu Križevci danas je održana radionica na kojoj su predstavljeni rezultati projekta One Sun Connecting North and South kao i sve aktivnosti Grada Križevaca koje se provode kako bi Križevci postali energetski neovisan grad do 2030. godine.
Okupljene predstavnike institucija, ustanova i udruga, projektante te ostale sudionike na početku je pozdravio gradonačelnik Mario Rajn i tom prilikom zahvalio partnerima na projektu One Sun. Naglasio je kako Križevci žele postati energetski neovisan grad i pritom istaknuo: „Put je to i cilj koji smo si zadali vrlo ambiciozno, o kojem su neki još i danas skeptični, ali mislim da ćete više nego jasno vidjeti kako nam brojke daju za pravo da smo zaista na dobrom putu i usudit ću se reći da smo u tom smislu i dalje predvodnik.“
S obzirom da su upravo danas prikupljena potrebna sredstva za izgradnju nove solarne elektrane na Gradskoj tržnici, gradonačelnik je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos da se u zaista rekordnom roku prikupi 140 tisuća eura: „Dakle, sve ono što promičemo, a to je da lokalno dostupni resursi moraju biti na raspolaganju građanima, kako su građani i građanska energija neizostavan i ključan dio energetske tranzicije i našeg cilja prema energetskoj nezavisnosti, upravo to je danas pokazano kroz uspješno provedenu kampanju.“
Detalje oko projekta One Sun i svega što Križevci rade po pitanju energetske neovisnosti predstavila je savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje Ivana Dubravec.
Naglasila je na početku kako je  potrošnja električne energije u razdoblju od travnja 2021. do ožujka 2022. godine iznosila 30 GWh, a za proizvodnju tolike električne energije potrebno je oko 24 MW snage iz solarnih elektrana. U ovom trenutku je na obiteljskim kućama instalirano 1MW snage elektrana dok je na pravnim subjektima instalirano 1,67 MW snage elektrana, a do kraja ove godine izgradit će se elektrana snage 200 kW na Gradskoj tržnici kao i velika elektrana snage 5 MW na ulazu u gradu. Ako se nastavi dinamika izgradnje elektrana na kućama i tvrtkama kao do sada te zajedno s velikom elektranom, procjena je da će do sredine 2025. biti instalirano još 8,5 MW snage iz elektrana. Kako bi se ostvario zacrtani cilj do 2030. godine potrebna je izgradnja dodatnih 15,5 MW snage elektrana i to dijelom kroz izgradnju 1000 novih sunčanih elektrana na obiteljskim kućama čime bi se proizvelo 5 MW snage, a dijelom iz neintegriranih solarnih elektrana, elektrana na većim poslovnim objektima, agrosolara i slično gdje se očekuje instalacija 10,5 MW snage.

Jedan od projekata kojim su Križevci još bliže ovom cilju je projekt One Sun Connecting North and South kojim su na krov zgrade Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Dječjeg vrtića Križevci, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane postavljene solarne elektrane. U ovom projektu, vrijednom nešto više od milijun eura i sufinanciranom iz Norveškog mehanizma, sudjelovalo je 16 gradova i općina iz Republike Hrvatske, Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet i Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške dok je nositelj projekta bila REA Sjever.
Predstavljen je i Javni poziv za poticanje energetske učinkovitosti koji provodi Grad Križevci i putem kojeg je građanima na raspolaganju 200.000,00 eura za sufinanciranje projektne dokumentacije potrebne za izgradnju solarne elektrane, potom za sufinanciranje izgradnje solarne elektrane te za postavljanje toplinske izolacije na tavan stambenog prostora.
Napomenula je kako Križevci ovaj poziv provode od 2020. godine, a kroz njega je do sada financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije iskoristilo 135 građana dok je za samu izgradnju solarne elektrane sredstva iskoristilo 113 građana. Osim grada, financijsku podršku u prelasku na obnovljive izvore energije pružaju još Koprivničko-križevačka županija te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, naglasila je Ivana Dubravec.
Radionici su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te pročelnici upravnih tijela Ivan Biškup i Krešimir Brunović.

Na vrh