Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Delegacije iz Islanda i Ministarstva regionalnoga razvoja posjetile križevačku geotermalnu bušotinu

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ financiranog sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške, delegacije iz Islanda i iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije posjetile su danas geotermalnu bušotinu Križevčanka -1.
U posjeti su bili direktor tvrtke EFLA HF iz Islanda Hafsteinn Helgason sa suradnikom Kristleifurom Gudjonssonom te predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije voditelj službe Lovre Karamarko, projektna menadžerica Alida Fištrek i projektni menadžer Ivan Divić.
Okupljenima je dobrodošlicu u Križevce poželio gradonačelnik Mario Rajn i istaknuo kako je cilj Grada Križevaca koristiti geotermalnu bušotinu Križevčanka -1 za grijanje kompleksa javnih zgrada koje se nalaze u neposrednoj blizini bušotine kao što su škole, Veleučilište u Križevcima i potencijalno gradskog bazena.
U Križevcima su u tijeku dva projekta iz područja geotermalne energije koji su sufinancirani u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. u iznosu od gotovo milijun eura. Riječ je o projektima pod nazivom „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Grada Križevaca“ i „Uspostavljanje sustava za proizvodnju geotermalne energije na području Grada Križevaca“ koje je delegacijama detaljnije predstavila viša savjetnica za proračun i financije Marija Podolski. Ujedno je najavila kako upravo ovaj tjedan kreću hidrodinamička ispitivanja na geotermalnoj bušotini čime će se utvrditi karakteristike i parametri ležišta potrebni za izradu Elaborata o rezervama što je ključan dokument na temelju kojeg se dobiva dozvola za eksploataciju.
Aktivnosti grada Križevaca oko korištenja geotermalne bušotine i provedbe prethodno navedenih projekata pohvalio je Helgason i predstavio iskustvo Islanda po pitanju iskorištavanja geotermalne energije. Naime, upravo je Island zemlja koja obiluje geotermalnom energijom, a istu koristi za grijanje prostora.
Uime Ministarstva obratio se voditelj službe Lovre Karamarko koji je posebno naglasio da se zahvaljujući financijskim sredstvima iz Programa „Energija i klimatske promjene“ na području cijele Hrvatske bilježi značajan interes za korištenje geotermalne energije, kako od strane privatnih tvrtki, tako i od strane gradova pri čemu su upravo Križevci među prvima u Hrvatskoj koji kreću s ispitivanjem geotermalnog potencijala.
Sastanku i obilasku geotermalne bušotine prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup, direktor Komunalnog poduzeća Križevci d.o.o. Martin Kozjak i stručna suradnica u gospodarenju otpadom Nikolina Stipić.

Na vrh