Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina proslavila 350 godina pila Gospe Žalosne i 20 godina Župe

Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina danas je na blagdan Gospe Žalosne proslavila 350 godina znamenitog pila Gospe Žalosne i 20 godina župe.
Uoči središnje svečanosti održana je trodnevnica, a danas je u crkvi održano misno slavlje kojeg je u suslavlju s domaćim župnikom Kristijanom Bogdanom predvodio župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru Branko Fresl. Misnom slavlju prisustvovali su brojni građani među kojima su bili gradonačelnik Mario Rajn, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.
Nakon svete mise održan je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD „Prigorje“ Križevci, KUD „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec, KUD „Tomislav“ Sveti Ivan Žabno, Prigorsko srce i Križevačka djevojačka straža.
Sam postanak crkve i njezina posebnost vezani su za čudotvorni zavjetni kip Majke Božje Žalosne s mrtvim Kristom u krilu, postavljenim na visokom stupu, koji je 1674. godine izradio tada vodeći varaždinski kipar Ivan Jakov Altenbach.

Izvor: prigorski.hr

Na vrh