Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Na konferenciji za medije predstavljene najznačajnije investicije u sljedećem razdoblju: Proširenje vrtićkih kapaciteta, natkrivanje teniskih terena, semaforizacija raskrižja u Potočkoj, rekonstrukcija Ulice F. Tuđmana

Uoči nadolazeće 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca, gradonačelnik Mario Rajn danas je zajedno s pročelnicima upravnih tijela održao konferenciju za medije na kojoj je su predstavljene najznačajnije točke dnevnog reda.
Najznačajnija točka je svakako donošenje II. Izmjena i dopuna Proračuna prema kojima on sada iznosi 31.203.977,48 eura. Rebalansom Proračuna povećana su sredstva za rad mjesnih odbora i gradskih četvrti, povećani su rashodi za zaposlene u Dječjem vrtiću Križevci u iznosu od 242 tisuće eura, a osigurana su i sredstva za uređenje parka u vrtiću u iznosu od 45 tisuća eura. S obzirom da će se krajem godine ići u proširenje vrtićkih kapaciteta osigurano je 500 tisuća eura. Ove godine napravit će se rekonstrukcija sanitarnih čvorova u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Potočkoj ulici za što je rebalansom osigurano 80 tisuća eura, a kreće se i s natkrivanjem teniskih terena kako bi tenisači mogli trenirati i u vrijeme vremenskih nepogoda za što je rebalansom osigurano 80 tisuća eura. Osigurano je 5 tisuća eura za opremanje dnevnog boravka za mlade s obzirom da su mladi istaknuli da im je tako nešto potrebno. Rebalansom je osigurano 300 tisuća eura za rekonstrukciju ceste u Ulici Franje Tuđmana, a riječ je o rekonstrukciji postojećeg betonskog kolnika koji vodi prema Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci kao i odvojka u kojem su Dječji vrtić Čarobna šuma, Poliklinika Medikadent i restoran „Kalnik“ i u kojem će se sada osim rekonstrukcije ceste, ujedno urediti parkirna mjesta. Rebalansom su osigurana sredstva u iznosu od 400 tisuća eura za izgradnju infrastrukture za javni prijevoz u obliku perona, okretišta i stajališta.
Kreće i semaforizacija raskrižja ulica Ivana Zakmardija Dijankovečkog, Franje Račkog, Tadije Smičiklasa i Potočke ulice za što je osigurano 98 tisuća eura od čega je od strane Ministarstva unutarnjih poslova ostvareno sufinanciranje u iznosu od 51 tisuća eura. „Nakon izgradnje dva rotora u Tomislavovoj ulici, semafora u Koprivničkoj i semafora u gornjem dijelu Ulice branitelja Hrvatske, ono što popularno zovemo kod Wooda, sanirat ćemo još jedno relativno opasno mjesto, a svakako prometno zahtjevno na području grada,“ naglasio je gradonačelnik.

img-6521
Jedna od točaka dnevnog reda bit će osnivanje trgovačkog društva Križevci Energija d.o.o. radi upravljanja projektom izgradnje fotonaponske elektrane na lokaciji Trstenik u Bjelovarskoj ulici. „Riječ je o velikoj fotonaponskoj elektrani priključne snage 4,9 MW, ali ustvari će biti instalirano više solarnih panela. Riječ je o javnom prostoru i javnom projektu za koji dosta dugo ishodimo potrebne papire. To će sve biti preneseno u novu tvrtku kao dio njihove dugotrajne imovine. Očekujemo da s osnove proizvedene električne energije ostvaruje značajne prihode,“ naglasio je gradonačelnik.
Grad Križevci po prvi puta kreće s dodjelom potpore u iznosu od 9.000,00 eura za specijalističko usavršavanje doktora medicine u području pedijatrije, a što je pobliže pojasnio gradonačelnik: „Nakon potpora koje smo uveli za dobivanje gotovih specijalista i osigurali pedijatrijsku skrb, analizom i projekcijama u budućnosti svjesni smo da će jedna od pedijatrica u narednom razdoblju morati u mirovinu i taman nam taj period korelira s očekivanim trajanjem specijalističkog usavršavanja za primarnu pedijatriju.“
Na sjednici će se naći i Odluka o određivanju ulica i trgova na području grada Križevaca no riječ je zapravo o pročišćenom tekstu te Odluka kao takva ne uključuje nove nazive ulica ili mijenjanje adresa građana. Jednako tako, temeljito ispočetka je napisana i nova Odluka o komunalnom redu s obzirom da u stara odluka i sve njene izmjene temeljene na odluci od prije tridesetak godina.
Osim dnevnog reda 21. sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik se osvrnuo i na gradske bazene napomenuvši kako je Grad Križevci pokrenuo proces projektiranja novih bazena s obzirom da su postojeći bazeni u iznimno lošem stanju i kao takvi nisu sigurni za korištenje: „Ono što mi želimo je da sljedeće godine budu novi bazeni, odnosno rekonstruirani već u funkciji.“
O listi čekanja na upise u vrtiće na području grada govorio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel koji je pojasnio kako je ove godine Dječji vrtić Križevci, kao jedini gradski vrtić, zaprimio velik broj zahtjeva od kojih je 135 djece, koja imaju uvjete, završilo na listi čekanja. Usporedbom podataka iz ostalih vrtića na području grada ustanovljeno je da je velik broj iste djece koja su na listi čekanja u gradskom vrtiću ili upala u druge vrtiće na području grada ili su na listi čekanja u drugim vrtićima. Drugim riječima, na listi čekanja za upis u vrtiće na području grada je nešto malo više od 80-ak djece koja imaju uvjete za upis u novu pedagošku godinu, a problem će se riješiti već ove zime novim vrtićkim kapacitetima: „Nakon iseljenja Poliklinike Medikadent, taj će prostor biti preuređen za potrebe novih kapaciteta Dječjeg vrtića Križevci. Tim preuređenjem dobilo bi se prostora za 80-ak djece u 4 odgojno-obrazovne skupine,“ pojasnio je pročelnik Novosel.
21. sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca održat će se u srijedu, 26. lipnja s početkom u 18,00 sati u Kinu Križevci.

Na vrh