Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevci domaćin prve nacionalne turneje Dobra energija

dobra_energija

Grad Križevci je jedan od deset hrvatskih gradova koji će biti stanica prve nacionalne turneje Dobra energija dana 11.09. kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju će organizirati i provesti Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Križevci, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija dobre energije kojom grad postaje pioniri energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

“Građani nas mogu podsjetiti dana 11.09.2020. od 9h na lokaciji Trg Antuna Nemčića na našem promotivnom štandu, gdje ćemo zajedno s lokalnom energetskom zadrugom KLIK informirati građane kako postaviti solarne panele na svoje krovove, udružiti se sa susjedima u energetsku zadrugu i sudjelovati u velikim solarnim projektima” izjavila je Melani Furlan, članica organizacijskog tima turneje.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

“Iz aktivne suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave posljednjih godina poznato nam je da i među građanima i među ključnim lokalnim i regionalnim dionicima postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije (sunčana energija, agrobiomasa), no i jednima i drugima potrebna je dodatna podrška u njihovom oblikovanju i realizaciji. Ovom turnejom idemo istražiti kako tu podršku možemo osigurati u što više gradova u Hrvatskoj.” objasnila je Hajdana Rukavina, članica organizacijskog tima.

“Iznimno mi je drago što su Križevci jedan od domaćina turneje Dobra energija. U našem gradu postoji značajan interes za projekte obnovljivih izvora energije i sva naša nastojanja usmjerena su prema strateškoj odrednici da Križevci do 2030. godine postanu energetski neovisan grad. Drago nam je da imamo pouzdanog partnera u Zelenoj energetskoj zadruzi s kojom smo već uspješno realizirali projekte dviju sunčanih elektrana financiranih od strane građana. Radit ćemo i dalje na osnaživanju lokalne zajednice i pružanju podrške građanima, a sve u cilju u promoviranja važnosti obnovljivih izvora energije i korištenja fotonapona.” kazao je gradonačelnik Mario Rajn.

Turneja Dobra energija krenut će 7. rujna iz Varaždina, nakon čega će se nastaviti u Vrbovcu, Karlovcu, Velikoj Gorici, Križevcima, Jastrebarskom, Poreču, Pazinu, Rovinju te završiti 18. rujna u Puli. U svakom gradu predviđen je dio programa za savjetovanje predstavnika grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa predviđen za savjetovanje građana, tijekom kojeg će građani moći saznati sve o uspješnoj realizaciji projekta male sunčane elektrane na vlastitom domu. Više informacija: https://www.zez.coop/turneja-dobra-energija/.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Sve aktivnosti turneje Dobra energija bit će organizirane u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19.

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast