Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Križevački zboraši na “Putovima sv. Marka Križevčanina – ususret 10. obljetnici Katedralnog zbora”

IMG 20180624 095635

Križevački zboraši – Katedralni zbor grkokatoličke katedrale Presvete Trojice u suradnji s nekolicinom pjevača HPD-a “Kalnik” sudjelovali su na hodočašću u Mađarskoj i Slovačkoj, sa sjedištem u Košicama, kojeg su nazvali “Putovima sv. Marka Križevčanina – ususret 10. obljetnici Katedralnog zbora”, u čijem će znaku biti sljedeća godina.

Bilo je to jedno od putovanja Katedralnog zbora nakon što su, osim cijele Hrvatske, u devet godina pronosili ime Križevaca diljem Italije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Makedonije.

Osim turističkog ragledavanja svakog mjesta, petak, 22. lipnja, bio je rezerviran za mađarski grad Ostrogon, sjedište slavne nadbiskupije u čijoj je katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i sv. Adalberta relikvija lubanje odrubljene glave sv. Marka Križevčanina od strane kalvinista, kraj koje su zboraši, predvođeni katedralnim župnikom, o. Mihajlom Simunovićem izmolili Litanije svetom Marku i otpjevali Moleben Presvetoj Bogorodici.

Sljedećeg dana, u subotu, 23. lipnja, posjetili su Trnavu gdje su posjetili crkvu sv. Nikole, rodnu kuću prvog zagrebačkog nadbiskupa Jurja Haulika, židovsku sinagogu i uršulinsku crkvu sv. Ane u kojoj su u zajednički lijes pohranjene kosti mučenički ubijene trojice mučenika – sv. Marka Križevčanina, Stjepana Pongracza i Melhiora Grodzieckog.

Treći dan bio je rezerviran za Košice, mjesto njihova mučeništa gdje su najprije u prepunoj grkokatoličkoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije pjevali svečanu liturgiju na staroslavenskom jeziku, a nakon detaljnog razgleda grada pjevali slovačku i staroslavensku liturgiju u obližnjem gradu Mihalovcima u “Maloj bazilici” Duha Svetoga koja je najprije zbog povijesnih okolnosti oduzeta grkokatolicima i data pravoslavnima, a potom ponovno vraćena Katoličkoj crkvi, tj. grkokatolicoma.

Posljednji dan, ponedjeljak, 25. lipnja, trebao je biti rezerviran za Graz, mjesto školovanja sv. Marka Križevčanina, ali zbog poteškoća u prometu prouzrokovanih jednom prometnom nesrećom, ostatak dana proveden je šetnjom na Balatonu i zajedničkim ručkom u Kukurici Čardi.

Zborove je predvodio i njima ravnao dirigent Ozren Bogdanović.

 

Ozren Bogdanović

Na vrh
Promjena veličine fonta
Kontrast