Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Besplatni udžbenici, sufinanciranje cijene ulaznice na bazene – samo neki od planova

IMG 0906

Na današnjoj kavi s medijima koju je upriličio gradonačelnik Mario Rajn predstavljene su neke od najznačajnijih točaka Izmjena i dopuna Proračuna za 2018. godinu koji će biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca.
Gradonačelnik je naglasio kako će Grad osigurati sredstva kako bi nabavio udžbenike za sve učenike osnovnih škola. Ovo je po prvi puta da će Grad pomoći na ovakav način roditeljima, a učenicima od prvih do četvrtih razreda osnovnih škola Grad će financirati i radne bilježnice dok će za učenike petih razreda financirati nabavu geografskih atlasa: „Previđeno je 1,2 milijuna kuna za udžbenike, dok je preostali iznos previđen za nabavu tableta za 80 učenika Osnovne škole “Vladimir Nazor”, budući da je ta škola zadovoljila uvjete da bi se tableti mogli tamo koristiti.“
Najavljeno je i sufinanciranje cijene ulaznice za križevačke gradske bazene: „Dogovaramo još model sufinanciranja, a građani će imati povoljniju cijenu ulaznicu, a uz to građani će dobiti i dodatan vid rekreacije kako bi im boravak u bazenu bio što ugodniji i kako bi što više vremena provodili na bazenu. Nastojimo da se kupališna sezona na bazenu produlji do kraja kolovoza,“ istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel. Ovo je po prvi puta da će Grad Križevci sudjelovati u sufinanciranju cijene ulaznice na gradske bazene.
Gradonačelnik je najavio i kretanje u rekonstrukciju Frankopanske ulice u Križevcima: „Radovi bi trebali krenuti na jesen, dok je asfaltiranje predviđeno na proljeće 2019.“
Naime, riječ je o složenom zahvatu s obzirom na kuće u toj ulici koje imaju nestabilne temelje, pa će se prvo zamijeniti infrastruktura, potom će se cesta zasipati kamenom i pustiti da se sve slegne, objasnio je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović.
Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško na ovoj kavi za medije najavio je i tzv. Ured bez papira, odnosno uvođenje digitalnog potpisa i sustava raspolaganja dokumenata kako bi se smanjio trošak papira i printanja po uredima. Na ovaj način ostvarit će se uštede i digitalizirati rad Gradske uprave Grada Križevaca.

Pored toga, radi smanjenja broja pasa lutalica, te broja neidentificiranih pasa vlasnika, a sukladno odredbama novog Zakona o zaštiti životinja, te obvezama gradova, Grad će na teret Gradskog proračuna krenuti u prvo označavanje (čipiranje) neoznačenih pasa vlasnika.

Na vrh