>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima jučer je održana prezentacija prvog projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Hrvatskoj  naziva “Križevački sunčani krovovi”. Predstavnici Zelene Energetske Zadruge (ZEZ) prvi su put predstavili inovativni model financiranja Križevčanima sa željom da projekt prije svega podrži lokalna zajednica.

Križevački sunčani krovovi prezentacija 1

Na krovu centra uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se po prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog povratiti s kamatama.   

„Prvih dva dana kampanje bila su iznad svih očekivanja. Sve ukazuje na to da će se iznos brzo skupiti i da će ovaj pilot projekt zaista dokazati da je Hrvatska spremna za novu eru u energetici. Vrijeme je da građani postanu vlasnici i proizvođači električne energije, a ogroman interes za ulaganjem ukazuje da će ljudi osim klasične štednje u bankama radije odabrati projekte opće društvene koristi“, zaključio je Ivan Zoković, voditelj projekta.

Ipak, poručuju ZEZ-ovci, primarni cilj nije samo skupiti novac za elektranu. Ponude pojedinaca da financiraju veći dio investicije odbijene su jer je ulog maksimalno 10.000 kn.

„Nama je bitno da svaki projekt dobije primarno podršku lokalne zajednice, koja će na kraju najviše od toga i profitirati. Tako je stvar zamišljena. U ovoj računici nitko ne gubi, a za nove naraštaje ostaju izvori čiste energije. Zbog toga smo odlučili da Križevčani dobiju prednost i da minimalno za 20% iznosa od ukupno 230 000 kn ulagači budu iz Križevaca i okolice“, poručila je Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje.

Ovoj su prezentaciji u ime Grada Križevaca prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović i voditeljica Energetskog ureda Grada Ljiljana Stojsavljević Križan.


Najava događanja

No events found

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Nazad na vrh