>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Fran Gundrum Oriovčanin, Oriovac, 1856- Križevci 1919.enciklopedist široke kulture i znanja, školovan u Hrvatskoj i Beču, zanimao se za očuvanje ljudskoga zdravlja i promicao kulturu zdravoga života i zdrave prirode. Objavio je brojne knjižice, priručnike i naputke o zdravstvu spolnoga života, provevši, zacijelo, jedno od prvih istraživanja o prostituciji uopće. Pisao je o njezi zubi, suzbijanju kožnih bolesti, o ovisnostima. Gundrumova je knjiga Duhan bila nagrađena na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. Bio je ogorčeni neprijatelj duhana, crne kave, osobito alkohola, što baš i nije bilo popularno u gradu križevačkih štatuta, tih jedinstvenih pravila o kulturi pijenja u veselim društvima. Dr. Gundrum je smatrao da ljudski vijek može produljiti tjelovježbom, plivanjem i vožnjom biciklom, pa je izmislio i "stroj za plivanje" na suhom. Gundrum je proučavao bogatu hrvatsku povijest i kulturu, pri čemu je u starim Križevcima nalazio vrelo nadahnuća. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju.Legendarne su bile Gundrumove šetnje Križevcima. Njegovi su sugrađani svoje kućne ure podešavali prema njegovim polascima na šetnje i vraćanjima sa šetnji.

Zauzima se Gundrum za rani spolni odgoj djece i mladeži: Potrebno je da dijete mnogo znade, za lakše razumijevanje različitih odnosa treba već zarana početi. Djeca se u roditeljskom domu mogu uživiti u prave životne nazore. Rekao bih da nije ispravna tvrdnja da se dijete ne smije upoznati s nekim odnosima, da mu se ne smije uvijek istina reći, nego ga po tami voditi kojekakvim lažljivim predpostavkama, ludim bajkama i sličnim, kad dijete želi da od roditelja što saznade.

Raspisan Poziv za prijavu kandidata za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad…

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći („Narodne novine“, broj 102/15) i Pravilnikom o državnoj nagradi za humanitarni rad („Narodne novine“, broj 120/15), raspisalo je Poziv za prijavu kandidata/kandidatkinja za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad u 2017. godini.

KUD „Prigorje“ nastupio na 14. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava

Ženski pjevački sastav Kulturno-umjetničkog društva „Prigorje“ nastupio je prošlog vikenda na 14. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koje je održano u Bjelovaru.

Križevci domaćin međunarodnog natjecanja u karateu

U organizaciji Hrvatskog karate saveza i Karate kluba KTC danas je u Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca održan međunarodni turnir u karateu i 5. Kup nacija.

Katedralni pjevački zbor održao godišnji koncert

Katedralni pjevački zbor Križevci održao je jučer u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice svoj godišnji koncert.

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

I ove je godine u Križevcima obilježen 17. studeni, Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. U znak podrške roditeljima i „palčićima“ zgrada nebodera osvanula je u ljubičastoj boji, a djeca su pustila i ljubičaste balone.

Održane 14. Gradske sportske igre osnovnih škola

Učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ osvojili su 14. Gradske sportske igre osnovnih škola. 

Gradonačelnik u radnom posjetu gradonačelniku Bjelovara

Gradonačelnik Mario Rajn posjetio je danas gradonačelnika Grada Bjelovara Daria Hrebaka s ciljem razmjene znanja i iskustva.

Javni natječaj za izradu novog logotipa Turističke zajednice

Turistička zajednica grada Križevaca raspisala je Javni natječaj za izradu novog logotipa Turističke zajednice koji će se koristiti na svim on line i off line promidžbenim materijalima.Na natječaj se mogu javiti sve fizičke i pravne osobe, a više o natječaju možete vidjeti OVDJE. ...

Predstavljena knjiga „Hrvatsko zagorje: umjetnost, arhitektura, krajolici“

U Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ jučer je predstavljena knjiga „Hrvatsko zagorje: umjetnost, arhitektura, krajolici“ autora Nikole Žulja i Zdenka Baloga.

U tijeku su radovi na opremanju Velike dvorane Hrvatskog doma

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško obišao je danas radove na opremanju Velike dvorane Hrvatskog doma.

Održana predstava za učenike područnih škola u sastavu Osnovne škole „Vladimir Nazor“

U Vatrogasnom domu DVD-a Lemeš Križevački danas je održana predstava za učenike svih područnih škola u sastavu Osnovne škole „Vladimir Nazor“.Predstava je održana u sklopu programa Ministarstva kulture „Ruksak (pun) kulture“ koje Ministarstvo ujedno i financira, a s ciljem poticanja djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture.Podršku održavanju ovog programa, koji se provodi kao dopunski program potpore kurikulumu, pružio je zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević. &nbs...

Predstavljene mjere za poljoprivrednike

U organizaciji Savjetodavne službe jučer je u sklopu 20. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije održana prezentacija za poljoprivrednike „Mjera 1 Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja“ i „Mjera 2 Savjetodavne službe, službe za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom i pomoć poljoprivrednim gospodarstvima“. ...

I ove godine velik broj posjetitelja Revije frizura i modne revije

Već tradicionalno u sklopu Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije održana je Revija frizura i modna revija koju su organizirali Ceh frizera, Udruženje obrtnika Križevci i Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.  

Održan Okrugli stol „Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje“

U sklopu 20. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije održan je Okrugli stol na temu „Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje u skladu s potrebama gospodarstva“. Ovaj Okrugli stol organizirali su Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, a okupio je ravnatelje strukovnih škola, poduzetnike i ostale zainteresirane.  ...

Proslavljeno Martinje po Križevačkim štatutima

Na Strossmayerovom trgu jučer je proslavljeno Martinje po Križevačkim štatutima. Ovaj događaj su i ove godine organizirali Udruga vinara i vinograda „Bilikum“Križevci, Turistička zajednica Grada Križevaca i Grad Križevci, a za dobru atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav Miraz.

Otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

U Križevcima je svečano otvoren jubilarni, 20. po redu Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije koji će trajati do nedjelje, 12. studenog.Ovogodišnji sajam održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i partnerstvom Šibensko-kninske županije. Tema sajma je „Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje“ te će se u sklopu sajma, u suradnji sa strukovnim školama, prezentirati obrtnička zanimanja, a očekuje se da će prezentaciju posjetiti oko 6...

U Križevcima se sljedeći tjedan provodi istraživanje u cilju poboljšanja kvalitete života…

Građani, a posebno mladi grada Križevaca tijekom sljedećeg tjedna, od 13. do 17. studenoga 2017. godine, imat će priliku i sami sudjelovati u izradi gradske politike za mlade. Naime, u okviru projekta „Gradski program za mlade Grada Križevaca“ pod sloganom „Grad po mjeri mladih“ organizirat će se prikupljanje prijedloga građana, a posebno mladih za poboljšanje kvalitete života mladih, a potom će se rezultati obraditi te predstaviti stručnjacima i djelatnicima te izvršnim funkcijama grada Križeva...

Izvješće o javnoj raspravi vezano za IV. izmjene i dopune GUP-a

Izvješće o javnoj raspravi vezano za IV. izmjene i dopune GUP-a nakon provedene javne rasprave (trajala je do 24.10.2017.) te nakon održane sjednice Stručnog povjerenstva za praćenje izrade prostornih planova koja je održana u ponedjeljak 6.11.2017. možete vidjeti OVDJE.

Križevčani hodočastili u Gradišće i Beč

Vjernici Križevačke eparhije iz Zagreba, Jastrebarskog i Žumberka kojima su se pridružili križevčani, pripadnici Bjelovarsko-križevačke biskupije, predvođeni vladikom, mons. Nikolom Kekićem hodočastili su 4. i 5. studenog u Gradišće i Beč u povodu 240. obljetnice preseljenja nekada marčanske eparhije u Križevce. ...

Po prvi puta će se u Križevcima održati Advent s klizalištem

U organizaciji Grada Križevaca i Turističke zajednice grada Križevaca te tvrtke KTC d.d. po prvi puta od 5. prosinca do 14. siječnja održat će se Advent u Križevcima s klizalištem.

Potpisan Ugovor o subvenciji za EU projekt Cyclo-Net vrijedan preko 12.000.000 kuna

U ponedjeljak, 06. studenoga 2017. godine u Križevcima je potpisan Ugovor o subvenciji za provedbu projekta Cyclo-Net, odobrenog za financiranje od strane Europske unije na prvom natječaju iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine. Ispred Grada Križevaca kao glavnog korisnika projekta Ugovor je potpisao gradonačelnik Mario Rajn, a potpisivanju Ugovora nazočio je i gradonačelnik projektnog partnera Grada Zalakarosa Ferenc Novák. Ispred Interreg V-A Programa suradnje M...

Održane 11. Gradske sportske igre vrtićanaca

U organizaciji Zajednice športskih udruga Križevci danas su u Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca održane 11. Gradske sportske igre vrtićanaca.

Održana još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organiziralo je još jednu akciju prikupljanja krvi.

Gradonačelnik posjetio učenike Glazbene škole Alberta Štrige

Gradonačelnik Mario Rajn posjetio je jučer Glazbenu školu Alberta Štrige Križevci gdje je u pratnji ravnateljice Branke Špoljar obišao učenike i profesore.

Predstavnici maturanata posjetili gradonačelnika

Predstavnici maturanata Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednje škole „Ivan Seljanec“, Srednje gospodarske škole i Glazbene škole Alberta Štrige posjetili su jučer gradonačelnika Maria Rajna.

Objavljen natječaj Zaklade HGK ŽK Koprivnica za dodjelu stipendija

Zaklada Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica za stipendiranje učenika i studenata objavila je natječaj za dodjelu stipendija izvrsnim pojedincima, studentima s područja Koprivničko-križevačke županije.

Započeo još jedan Tulum s(l)ova

U Međunarodnome mjesecu školskih knjižnica i Mjesecu hrvatske knjige brojne školske knjižnice u Hrvatskoj promiču knjigu i čitanje projektom za poticanje čitanja „Tulum s(l)ova“. U ovaj su projekt uključene gotove sve križevačke škole: OŠ „V. Nazor“, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Srednja gospodarska škola i SŠ „Ivan Seljanec“. ...

Položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom blagdana Svih svetih

Povodom blagdana Svih svetih položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Križevcima. 

Dobiveno 200.000,00 kuna za adaptaciju sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško potpisao je danas u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Ugovor o sufinanciranju projekta „Adaptacija sanitarnih čvorova Osnovne škole Ljudevita Modeca“.

Održana 4. sjednica Gradskog vijeća

U Velikoj gradskoj vijećnici jučer je održana 4. sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Marko Katanović.

Održana sjednica Organizacijskog odbora 20. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije

U Maloj gradskoj vijećnici održana je 3. sjednica Organizacijskog odbora 20. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije.

Gradonačelnik prisustvovao komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima na spomen području Trokut-Novska

U nedjelju 29. listopada gradonačelnik Mario Rajn prisustvovao je komemoraciji poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine na zapadno-slavonskom ratištu.Dan je to kada je započela akcija Orkan kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, a u kojoj je među  314 poginulih branitelja, bio i dio iz Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca. ...

Gradonačelnik primio nagrađene učenike i nastavnike Srednje škole „Ivan Seljanec“

Gradonačelnik Mario Rajn primio je u ponedjeljak 30.lipnja u svom uredu, predstavnike Srednje škole "Ivan Seljanec" kako bi im čestitao na odličnom nastupu na ovogodišnjem Interslast natjecanju u Termama Tuhelj.Nastavnici Mišel Doskočil i Boro Petrek te učenik Ivan Guberac iz 3. k razreda SŠ „Ivan Seljanec“ Križevci,  u suradnji s Anom Novosel iz slastičarskog obrta BoAna, osvojili su na tom natjecanju zlatnu i dvije brončane medalje. ...

Odluka vezana uz procjenu utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Grada Križevaca

Odluku kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Grada Križevaca  za razdoblje 2017. – 2022. godine možete vidjeti OVDJE.

Križevci predstavljeni na svjetskom kongresu u Rimu

Od 25 do 29.10.2017. sudjelovali smo na svjetskom  kongresu Living peace u Castel Gandolfu (Rim).  Održano je niz okruglih stolova, izlaganja i radionica. ...

Održane 7. Večeri udaraljkaša

U organizaciji Glazbene škole Alberta Štrige i Udruge P.O.I.N.T., a pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije proteklog vikenda održane su sedme Večeri udaraljkaša.

Otvorena izložba „Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani“

U Likovnoj galeriji jučer je u suradnji Gradskog muzeja Križevci i dr.sc. Zorka Markovića otvorena izložba pod nazivom „Multikulturalni aspekt neolitičkog nalazišta Brezovljani“.

U COOR-u održan stručni skup „Asistivna tehnologija u radu s djecom/učenicima …

U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održan je stručni skup „Asistivna tehnologija u radu s djecom/učenicima s teškoćama u razvoju“ u organizaciji više savjetnice za stručne suradnike edukacijsko-rehabilitacijskog profila Mare Capar, prof. iz Agencije za odgoj i obrazovanje. ...

U Križevcima održan 10. Sajam poslova

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci u Razvojnom centru i tehnološkom parku održan je 10. Sajam poslova.

Još jedan uspješan projekt Udruge osoba s invaliditetom Križevci

U Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Križevci održana je početna konferencija trogodišnjeg programa Udruge osoba s invaliditetom Križevci pod nazivom „Izrazi se kreativno i rekreativno i budi shvaćen i prihvaćen“.

Predstavljen projekt „Pomozimo jedni drugima III“

U Gradskoj upravi danas je održana početna konferencija projekta „Pomozimo jedni drugima III“ kojim su za učenike s teškoćama u razvoju osigurani pomoćnici u nastavi.

Gradonačelnik održao prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi gradonačelnik Mario Rajn je održao prijem za jubilarne dobrovoljne darivatelje krvi.

Učenice COOR-a posjetile OŠ Ljudevita Modeca

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenice POOS 11-14 godina, učiteljica Mirjana Vrdoljak, knjižničarka Tihana Doskočil i pomoćnice Renata i Mihaela posjetile su školsku knjižnicu Osnovne škole Ljudevita Modeca.

Gradonačelnikova čestitka povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

Svim dobrovoljnim darivateljima krvi čestitam 25. listopad, Dan dobrovoljnih darivatelja krvi.Hvala vam na vašoj humanosti i plemenitosti, hvala vam što nesebično darujete krv i tako pomažete u spašavanju života drugih. Vaš gradonačelnikMario Rajn

Nogometaši Križevaca u Bereku nastavili s odličnim rezultatima

U subotu u devetom kolu Četvrte lige naši su nogometaši igrali prvenstvenu utakmicu u Bereku protiv tamošnjeg Tomislava. Bila je to očekivano čvrsta utakmica, ali i vrlo dinamična i uzbudljiva za gledanje s puno sadržaja.

Najava događanja

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Sv. Marko Križevčanin

svMarko

Svetac zaštitnik Grada Križevaca

Vremenska prognoza

Besplatni internet

wifi

 

Nazad na vrh