>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Nina Vavra Križevci 1879- Zagreb 1942. U Zagrebu je završila Miletićevu Dramatsku školu, a od 1899. angažirana u HNK. Jedna od najčuvenijih glumica svog doba. Galerija njenih likova kretala se u širokom rasponu od klasične tragedije do suvremene drame. Najbolja ostvarenja imala je kao Eshilova Kasandra, Sofoklova Elektra i Antigona, Euripidova Andromaha i Hekuba, Racineova Fedra itd. Objavljivala prozu prožetu ilirskim idejama pod pseudonimom Ylajali. Prevela s češkog i njemačkog oko 50 dramskih djela. Napisala dramu Dolazak Hrvata 1907. Amatersko kazalište u Križevcima nekoć je nosilo njeno ime. Od filmskih uradaka glumila je u igranim filmovima Matija Gubec (1917.). i Vragoljanka (1918.)Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, u Križevcima je postojao komorni teatar Nina Vavra. Brojao je dvadesetak članova, glumaca - amatera, koji su diljem Hrvatske izvodili drame Samuela Becketta i uređivali svoj časopis Bulletin koji se bavio kazališnim i književnim temama.
Školovala se kod časnih sestara u zagrebačkoj preparandiji, iz koje je kao najbolja učenica izašla nakon tri godine. U kazalište ju je s 12 godina prvi put odvela tetka - predstava joj se nije svidjela i odlučila je više ne ići u kazalište. No kasnije je otišla na prijemni ispit u novootvorenu zagrebačku glumačku školu i primljena kao jedina djevojka, zahvaljujući deklamaciji pjesme Oj budi svoj. Glumačku školu polazila je dvije godine, do 1896. Još kao učenica nastupala kao paž u Henriku IV., a debitira kao glumica u Scribeovoj Borbi gospođa, gdje se osobito istakla. Kao mlada glumica puna ideala doživjela je ubrzo razočaranje na ulazu u kazalište, jer od ideala se nije moglo živjeti. Bila joj je obećana plaća od 50 forinti po gaži ali dobivala je samo 25 i dodatnih 5 za toalete, "kakti ženska". Sa 24 godine odlazi na prvo gostovanje u inozemstvo: u Pragu igra na češkom jeziku, glavnu žensku ulogu u Madasyjevoj Čovjekovoj tragediji. U predratnoj Srbiji, u Beogradu i Nišu igra Hasanaginicu, dok za premijernu izvedbu Nušićeve tragedije Jesenja kiša, u kojoj je nastupila kao zamjena drugoj glumici dobiva odlikovanje kralja Petra I. Karađorđevića. Ova ponosna i bogom nadarena žena kroz godine intenzivnog umjetničkog djelovanja uspinje se stepenicama slave. Snaga njene umjetnosti, patetika i divan ton njenog glasa osvajaju kazališnu publiku. A njeno dobro veliko srce zaista suvereno vlada scenom. Ali ona je i pisala, napisavši jedan kazališni komad. Nije se usudila pisati pod svojim imenom, već pseudonimom. 1907. godine u patriotskom je zanosu napisala dramu u pet činova Dolazak Hrvata. Za vrijeme premijere tog djela bila je u kutu jedne lože i pravila se da ju ništa ne zanima, obzirom da nitko od ansambla nije znao tko je autor komada. Predstava je u Zagrebu trijumfirala. 1908. godine Nina Vavra udaje se za kolegu i umjetničkog prijatelja, redatelja Bacha. Dugo godina nastupaju zajedno, on kao ravnatelj drame ona kao pomagačica i glumica. Dalje piše: romane, novele, studije, surađuje s novinama, prevodi pedesetak drama. S kolegama iz Zagreba, Osijeka i Beograda 1921. osniva kazalište u Splitu, čija je prva sezona bila sjajno posjećena. Svoj je prvi vijenac na otvorenoj sceni Nina Vavra dobila u Varaždinu. Tijekom svoga glumačkog rada igrala je preko 500 raznih uloga.
26 - 25. studenog 1939. godine kazalište u Zagrebu će biti u svečanom ruhu, dignut će se Bukovčev zastor, osvijetljen reflektorima i na sceni će se opet pojaviti Nina Vavra da suvereno dominira u klasičnoj Euripidovoj tragediji Trojanke. O toj svojoj kreaciji nije htjela Nina Vavra da govori. Ona će o tome sama da napiše i da izloži svoje gledište na ovu klasičnu grčku tragediju, koje je usko povezano gledanjem na cijeli umjetnički rad i na cijeli njen umjetnički život. Zanimljivo je, da je upravo u vezi s tim stanovištem Nina Vavra zamolila velikog našeg umjetnika Meštrovića da on bude pokrovitelj te njene jubilarne kreacije.

Literatura.
Ivan Peklić: Križevačka tragetkinja Nina Vavre u hramu hrvatske Talije (Križevci:Gradska knjižnica Franje Markovića, 2010.)

Završavaju se radovi na odvojcima u Istarskoj ulici

Završavaju se radovi na odvojcima u Istarskoj ulici. U uređenje Istarske do sada je uloženo 2 163 000, 00 kuna, a pred završetkom je i Neubergova ulica.Radove je danas obišao gradonačelnik Branko Hrg zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Ivanom Vukom i pri tome najavio nastavak radova na nogostupu u Križevčinama, uređenje Bogovićeve, te izgradnju nogostupa u Butorčevoj. ...

Udruga Glas mladih Križevci partner na projektu financiranog iz Europskog socijalnog fonda

Predsjednik Udruge Glas mladih Križevci Željko Jurković potpisao je partnerstvo na projektu „Razvoj školskog volontiranja uspostavom mreže volonterskih klubova Crvenog križa“.

Osnovna škola Ljudevita Modeca održala završnu svečanost

Završnom svečanosti projekta o japanskoj kulturi Osnovna škola Ljudevita Modeca obilježila je svoj Dan škole.

Udruga "Hera" održala Dan otvorenih vrata

Manifestaciji "Dani otvorenih vrata udruga" koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pridružila se i Udruga "Hera" Križevci.Tako je Udruga otvorila danas svoja vrata za sve građane kako bi im približili svoje programe i aktivnosti. Udrugu je tim povodom posjetio  i pružio podršku radu gradonačelnik Branko Hrg, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus i voditeljica Socijalne samoposluge "Sv. Marko Križevčanin" Nada Šegrt. ...

Gradska knjižnica domaćin 35. godišnje Skupštine Društva knjižničara

Danas se u Gradskoj knjižnici "Franjo Marković" održava 35. godišnja Skupština Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja te ujedno obilježava 40. godina rada ovog Društva i izdanja časopisa "Svezak".

Otvoreni 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Počeli su 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika, manifestacija kojoj je od njenog prvog dana pokrovitelj Grad Križevci.Jučerašnjem programu, euharistijskom slavlju i otvorenju izložbe slika "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" prisustvovao je gradonačelnik Branko Hrg. {gallery}9.Dani_svetaca{/gallery}

Dan otvorenih vrata Udruge "Maslačak"

Kao i svake godine Udruga „Maslačak“ Križevci uključila se u obilježavanje „Dana otvorenih vrata udruga“, manifestaciju koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Velik broj posjetitelja na Promenadnom koncertu Glazbene škole

Promenadnim koncertom održanim u Velikoj dvorani Hrvatskog doma završilo je obilježavanje Dana Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Koncert je okupio velik broj posjetitelja, među kojima je bio i gradonačelnik Branko Hrg.

Još jedan uspješan projekt Udruge osoba s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Križevci održala je početnu konferenciju u sklopu provedbe projekta "Usluge osobne asistencije II".

Ishođena građevinska dozvola za semaforizaciju i rekonstrukciju Koprivničke ulice

Današnjim danom postala je pravomoćna građevinska dozvola za semaforizaciju križanja Koprivničke i Gundulićeve ulice i za rekonstrukciju Koprivničke ulice. Ovako su ispunjeni svi uvjeti te Hrvatske ceste mogu pokrenuti postupak javne nabave. Procijenjena vrijednost ovog projekta je oko 3,6 milijuna kuna.

Članovi Udruge "Maslačak" boravili u Šimatovu

Članovi Udruge "Maslačak" Križevci uz pratnju voditeljice Martine Benjak i majki dvoje članova Nade Domitrović i Jasenke Kokor boravilo je po treći put u malom mjestu Šimatovo u samom srcu Gorskog kotara u obnovljenoj školi na poziv Centra za rehabilitaciju Zagreb. ...

Održan još jedan tehnički zbor žurnih službi

U sklopu obilježavanja Mjeseca od zaštite od požara i Tjedna crvenog križa na Strossmayerovom trgu u Križevcima održan je tehnički zbor žurnih službi koje djeluju na području grada Križevaca.

9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika od 25. do 28. svibnja

Od 25. do 28. svibnja 2017. godine u Križevcima će se održati 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Ove godine pretprogramom i misnim slavljem bit će tematizirani sv. Marko Križevčanin, hrvatski janjevački blaženici bl. Serafin Glasnović Kodić, bl. Anton Muzić i sluga Božji Alojzije Palić, mučenik dominikanac fr. Dominik Barač i sluga Božji Franjo Kuharić. ...

Novo priznanje Udruzi "Maslačak"

Povodom 60 godina Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je svečani koncert kojem je prisustvovalo i nekoliko članova Udruge „Maslačak“ Križevci.

Još jedna pobjeda NK Križevci

Članovi NK Križevci prošle  subote ostvarili su još jednu pobjedu. U utakmici protiv NK Zdenka 91´ iz Velikih Zdenaca pobijedili su 5-1.Pogotke za Križevce postigli su Maras, Orejaš, Rumenjak, Babić i Mladen.

Klub "Agata" bio domaćin edukativnog druženja

Klub žena s bolestima dojke „Agata“ bio je domaćin edukativnog druženje klubova žena oboljelih od raka dojke te liga za borbu protiv raka.

Otvorena izložba slika mlade Maše Gagro

U prostoru Galerije K2 otvorena je  izložba slika pod nazivom „Pastelna priča“ učenice osmog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci Maše Gagro.  

Udruga „Bilikum“ uselila u novi prostor

Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“ Križevci uselila je u prostore Križevačkih štatuta pa je tim povodom ugostila gradonačelnika Branka Hrga.

Maturanti proslavili zadnji dan škole

Još jedna generacija maturanata uspješno je privela kraj svog srednješkolskog obrazovanja. Kao i svake godine, maturanti su se okupili ispred Sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca nakon čega su u povorci krenuli prema Strossmayerovom trgu predvođeni mažoretkinjama i udaraljkašima Glazbene škole Alberta Štrige.

Obilježen Dan Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci

Povodom Dana Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci polaznici i djelatnici Centra priredili su bogat program.

Dječji vrtić Križevci stekao status Eko škole

Dječji vrtić Križevci stekao je Međunarodni status Eko škole pa je tim povodom danas održana svečanost podizanja Zelene zastave sa oznakom Eko škole.

Gradski muzej obilježio 37. Međunarodni dan muzeja

U sklopu obilježavanja 37. Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Križevci organizirao je predavanje i izložbu.

Održan koncert udaraljkaša u Područnoj školi Majurec

Povodom Majčinog dana u Područnoj školi Majurec održan je koncert udaraljkaša Glazbene škole Alberta Štrige. Koncert je okupio velik broj djece, roditelja i mještana koje su na samom početku pozdravili ravnatelj Osnovne škole "Vladimir Nazor" Križevci Igor Brkić te zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk.

16. Olimpijski festival dječjih vrtića obilježila vrijedna donacija HOO-a

Preko 300 djece sudjelovalo je na 16. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića u sklopu kojeg su ujedno uručene nove lopte vrtićima, sportskim školama i županijskim nogometnim klubovima s područja Grada Križevaca od strane Hrvatskog olimpijskog odbora.

Ministar Marić uručio Odluku o darovanju prostora bivše vojarne Gradu

Ministar državne imovine Goran Marić uručio je danas gradonačelniku Branku Hrgu Odluku Povjerenstva Vlade za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske o darovanju Gradu Križevcima prostora bivše vojarne.

Svečano otvoren Izdvojeni pogon Komunalnog poduzeća Križevci

Gradonačelnik Branko Hrg zajedno sa županom Darkom Korenom, zamjenikom gradonačelnika Ivanom Vukom, direktorom Komunalnog poduzeća Križevci Goranom Gregurekom te djelatnicima Komunalnog poduzeća rezanjem torte svečano je otvorio  I. fazu izgradnje Izdvojenog pogona Komunalnog poduzeća d.o.o. u Cubincu. ...

HAZU organizirao znanstvenu tribinu

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima organizirao je znanstvenu tribinu na temu „Mora li milijarda ljudi gladovati … i u XXI stoljeću???“ na kojoj je predavač bio akademik Ferdo Bašić. ...

NK Križevci idu u finale županijskog kupa u nogometu

Na Gradskom stadionu u Križevcima jučer su nogometaši NK Križevci pobijedili NK Kalinovac rezultatom 4-2 te tako izborili finale i plasman u Hrvatski nogometni kup. Pogotke za NK Križevci postigli su Rumenjak, Mladen, Maras i Kofler. U finalu će igrati protiv NK Borac Imbriovec.

Raspisan natječaj za 9. književni Kranjčić 2017.

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u ponedjeljak 15. svibnja 2017. raspisan je natječaj za 9. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. ...

Sutra otvorenje Izdvojenog pogona Komunalnog poduzeća

Sutra, 18. svibnja 2017. godine s početkom u 11,00 sati svečano će se otvoriti Izdvojeni pogon Komunalnog poduzeća Križevci u Cubincu.

Križevačko veliko spravišče od 9. do 11. lipnja

Križevačko veliko spravišče bila je tema današnjeg sastanka gradonačelnika Branka Hrga, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Darka Masneca te direktorice Turističke zajednice grada Križevaca Olinke Gjigaš.

Druženje učenika područnih škola

Povodom Dana Osnovne škole Ljudevita Modeca u Područnoj školi Vojakovac organizirano je druženje učenika područnih škola.

Svečano otvorene Belupove nove tvornice

U Koprivnici je danas predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano otvorio Belupove nove tvornice krutih i polukrutih te tekućih oblika lijekova, a otvorenju su u ime Grada Križevaca prisustvovali gradonačelnik Branko Hrg i zamjenik gradonačelnika Ivan Vuk. ...

U srijedu koncert Laure Vadjon i Krešimira Hasa

U srijedu, 17. svibnja 2017. godine s početkom u 20,00 sati u crkvi sv. Križa održat će se koncert hrvatskih glazbenika - violinistice Laure Vadjon  i orguljaša Krešimira Hasa. Koncert organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Župa sv. Ane.

Članovi Udruge „Maslačak“ posjetili Đurđevac

Članovi Udruge „Maslačak“ Križevci družili su se u Đurđevcu s prijateljima iz Udruge „Latica“ Koprivnica, Udruge „Srce“ Sveti Ivan Zelina, Udruge „Ludbreško srce“ Ludbreg, Udruge „Sunce“ Novi Marof i Udruge „Mali princ“ Đurđevac.

Povodom Dana Glazbene škole održan koncert nagrađenih učenika

U sklopu obilježavanja Dana Glazbene škole Alberta Štrige jučer je u crkvi sv. Ane održan koncert nagrađenih učenika.

Održana svečana priredba povodom Majčinog dana

Povodom Majčinog dana u holu Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci održana je svečana priredba.

Sastanak povodom održavanja „Ljetni kamp Čovjek – svijet 2017“

Predstavnici Djela Marijinog – Pokreta fokolara posjetili su danas gradonačelnika Branka Hrga kako bi ga informirali o održavanju „Ljetni kamp Čovjek – svijet 2017.“ od 16. do 23. srpnja u Centru Mariapoli u Križevcima.

Predsjednica Udruge „Maslačak“ predstavila novi projekt

Predsjednica Udruge „Maslačak“  Križevci Tamara Premuš predstavila  je danas gradonačelniku Branku Hrgu i pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladenu Tenodiju novi projekt.

Održana All Star utakmica u košarci

U Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci proteklog je vikenda održana All Star utakmica  juniora  između Košarkaškog kluba Radnik i Selekcije lige koja je završila rezultatom 111:76 za Selekciju.

Odličan nastup Tamburaškog orkestra

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma održana je Večer uz tambure, prvi od koncerata organiziran povodom obilježavanja Dana Glazbene škole Alberta Štrige.  

Međunarodni dan obitelji

Ni jedna kuća nije stabilna bez temelja, tako ni društvo ne može biti stabilno bez svog temelja, obitelji. Na nama je da suočeni s brojnim izazovima suvremenog društva očuvamo obitelj i njene vrijednosti.Sretan Međunarodni dan obitelji! GradonačelnikBranko Hrg ...

Gradonačelnikova čestitka povodom Majčinog dana

Svim majkama sretan Majčin dan! Gradonačelnik Branko Hrg 

Vijeće srpske nacionalne manjine obilježilo Dan Vijeća

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Križevaca proslavilo je Dan Vijeća svetom liturgijom u crkvi sv. Save te svečanom sjednicom.

50. Križevačko veliko Spravišče

 spravisce2017

izbori 2017

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Sv. Marko Križevčanin

svMarko

Svetac zaštitnik Grada Križevaca

Vremenska prognoza

Besplatni internet

wifi

 

Nazad na vrh