>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Marijan Detoni Križevci 1905.-Zagreb 1981. Studirao je slikarstvo na Akademiji u Zagrebu 1924. - 1928. u klasi Lj. Babića (grafiku kod T. Križmana), pohađao specijalku kod V. Bečića 1928. - 1929. godine. Bio je član grupe Zemlja (1932. - 1934.), s kojom izlaže od 1931. Usavršavao se u Parizu 1933. Bio je profesor u Vukovaru (1933. - 1936.) i u Karlovcu (1936. - 1942.). Od 1942. sudjeluje u partizanskom pokretu, o čemu svojim crtežima, grafikama, skicama, ratnim dnevnikom i kasnijim slikama daje autentična umjetnička svjedočenja. Bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1945. - 1975.), pročelnik njezina grafičkog odjela i član JAZU. Umjetnička loza obitelji Detoni sa slikarom Marijanom nije prekinuta: njegov sin Dubravko cijenjeni je pijanist i skladatelj modernog i avangardnog izričaja, a njegov je pak sin, odnosno Marijanov unuk, Danijel također pijanist koji se školuje na glazbenim akademijama. Često nastupaju u Križevcima.
U ranim Detonijevim djelima naglašenih volumena (Autoportret s paletom, 1927, Djevojčica, 1928.) očituje se sezanizam Proljetnoga salona. U slikama i grafikama nastalima 1929. - 1935. gradi likovnu poetiku socijalnih tendencija. U temama iz života provincije otkriva smisao za humor i grotesku (Oglas, daje se na znanje, 1929.) kao i osjećaj za boju i volumen (Sajam u Križevcima, 1930.). Stvaralačkom interpretacijom zemaljskih načela (otklon od artizma), upotrebom jednostavnoga crteža, lokalne boje i osnovne modelacije, Detoni stvara djela karakteristična krajolika (Potočka ulica, 1930.) i krupnih, škrtim bojama modeliranih likova (Saonice, 1932.). Izvanrednim grafičkim senzibilitetom odlikuju se linorezi Ljudi sa Seine, objavljeni u mapi 1934., u kojima prikazuje život pariških beskućnika. S nešto manje oštrine, ali istim humornim stilom radi seriju crteža u tušu (Procesija, 1932., Utovar na Dunavu, 1933.). Godine 1935. u Vukovaru nastaju poznate slike Pijana kočija i Prehrana koje označuju vrhunac njegova zemljaškoga iskustva.

U drugomu stvaralačkom razdoblju (1936 - 1942.) pojačava koloristički izraz (Misli na Španiju, 1936.) i kao prethodnik apstraktnih tendencija u našemu slikarstvu slika 1938. dva avangardna platna (Fantazija oronulog zida I i II). Poslije drugoga boravka u Parizu (1939.) slika djela s obilježjem likovnog moderniteta (Jahači, 1939.), a vraća se i domaćim temama (Kalnička simfonija, 1939., Kolo, 1940.). Ističu se njegovi pejsaži s euforičnim doživljajem boje i svjetla (Mali pejzaž s Kupe, 1940.), folklorne studije i tvornički interijeri (U tvornici, 1939.). U tomu razdoblju nastaju mape grafika Tračnice, Cvjetovi mašte (1941.), potom Plodovi uzbuđenja i Mapa U (1941 - 1942.), u kojima tragične ratne događaje preoblikuje u halucinantne vizije. U razdoblju 1942 - 1952. prevladava u njegovu djelu tema rata (Prelaz preko Neretve, 1946., Prelaz partizana u čamcu, 1947. i Noć na Zelengori, 1950.). Poslije II. svjetskog rata (1952 - 1980.) stvara djela ekspresionističkih obilježja (Autoportret s ručnikom, 1952.), s tematikom u rasponu od sumornih ratnih sjećanja (Pod crnim suncem, 1960., Noć u planini, 1963.) do poetskih reminiscencija (Igra s loptom, 1956., Noćna svečanost, 1957.). Slika fantastične pejzaže i muzičko - svemirske kompozicije u kojima se prožimaju figuralni i nefiguralni slikarski postupak (Violinski koncert, 1955., Dramatična simfonija, 1966.). Česte su i enformelističko - asocijativne i apstraktne kompozicije (Panika, 1960., Rađanje vatre, 1964., Cvjetovi, 1969.). Samostalno je izlagao u gradovima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

U nedjelju u Križevcima predstavljanje oldtimer vozila

Oldtimer klub Zagreb, koji okuplja ljubitelje starodobnih vozila, organizira tradicionalni zagrebački 33. Oldtimer rally te će se u nedjelju, 3. lipnja predstaviti u Križevcima.

Na 7. sjednici Kolegija gradonačelnika razmatrano 14 točaka dnevnog reda

U Maloj gradskoj vijećnici danas je održana 7. sjednica Kolegija gradonačelnika na kojoj je razmatrano 14 točaka dnevnog reda. Sjednica je započela uvodnim obraćanjem gradonačelnika Marija Rajna koji je tom prigodom predstavio nove pročelnike upravnih tijela Grada Križevaca: pročelnicu Upravnog odjela za pravne i opće poslove Sandru Vuketić, pročelnika Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandra Novosela te pročelnika Upravnog odjela z...

I u Križevcima obilježen Međunarodni dan obitelji

U organizaciji Centra za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelj “Vrtuljak” danas je na Strossmayerovom trgu obilježen Međunarodni dan obitelji.

Obilježen Međunarodni dan muzeja

Gradski muzej Križevci priključio se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja čiji je cilj skrenuti pozornost javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Križevački „Kolibrići“ gostovali u Karlovcu

Križevačka dramsko-scenska družina „Kolibrići“ po prvi  je puta izvela predstavu van Križevaca i to u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Gradonačelnik posjetio Vrtni centar PSC Ferenčak

U petak, 18. svibnja, Vrtni centar PSC Ferenčak imao je Dan otvorenih vrata kako bi svoje proizvode i usluge približili kupcima.Centar je, tim povodom, posjetio i gradonačelnik Mario Rajn koji je obišao prodajni centar i porazgovarao s vlasnikom tvrtke Dragutinom Ferenčakom.

Obilježen Dan Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci

U petak, 18. svibnja 2018. godine, učenici i učitelji Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, prigodnim su programom, ispunjenim pjesmom, plesom i igrokazima proslavili Dan Centra.

Križevčani u velikom broju iskazali interes za ulaganje u sunčanu elektranu

U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima jučer je održana prezentacija prvog projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Hrvatskoj  naziva “Križevački sunčani krovovi”. Predstavnici Zelene Energetske Zadruge (ZEZ) prvi su put predstavili inovativni model financiranja Križevčanima sa željom da projekt prije svega podrži lokalna zajednica. ...

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca

U sklopu Dana otvorenih vrata, Javna vatrogasna postrojba Grada Križevaca ugostila je djecu iz vrtića „Zraka Sunca“.  

Tehnički zbor žurnih službi – 24. svibnja

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Križevci danas je održan sastanak na temu održavanja tehničkog zbora žurnih službi koji će se ove godine održati u četvrtak, 24. svibnja od 10,00 do 13,00 sati na Strossmayerovom trgu.

Članovi Udruge "Maslačak" prisustvovali obilježavanju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama

U srijedu, 16. svibnja 2018. obilježen je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama u Zagrebu, ali i u ostalim većim gradovima. Odluka o obilježavanju ovog dana donesena je na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine. ...

NK Križevci izborili finale županijskog nogometnog Kupa

U srijedu na gradskom stadionu u Križevcima odigran je polufinalni susret županijskog nogometnog Kupa u kojem su Križevci bili domaćini legradskom Graničaru.

Pozivamo vas na javno predstavljanje projekta Križevački sunčani krovovi

Pozivamo vas na javno predstavljanje projekta Križevački sunčani krovovi u prostorijama Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci, danas 17.svibnja u 17 sati.

U Križevcima održano poluzavršno državno prvenstvo u košarci

U Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca danas je održano poluzavršno državno prvenstvo skupine „Sjever“ u košarci za dječake 5. i 6. razreda osnovnih škola.

Učenici Osnovne škole „Vladimir Nazor“ posjetili Ptuj

Učenici 6. razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci posjetili su u četvrtak, 10. svibnja svoje partnere na projektu „Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja“.  

Nastavlja se adaptacija sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca

Grad Križevci prijavio je na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavak adaptacije sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci za što je odobreno 140.000,00 kuna.

Održan promenadni koncert učenika Glazbene škole Alberta Štrige

U Velikoj dvorani Hrvatskoga doma jučer je održan promenadni koncert učenika Glazbene škole Alberta Štrige Križevci.

Raspisan natječaj za 10. "Književni Kranjčić" 2018.

U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ u ponedjeljak 15. svibnja 2018. raspisan je natječaj za 10. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Riječ je o jedinom natječaju za suvremenu duhovnu književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima (poezija, kratka priča, putopis, esej, monodrama) u Republici Hrvatskoj. ...

Prva sunčana elektrana u rukama građana

Potpisivanjem ugovora s Gradom Križevcima, Zelena energetska zadruga danas je započela prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom “Križevački sunčani krovovi”. Građanima je ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima sudjeluju u financiranju sunčane elektrane, te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4.5% godišnje. ...

Koncertom nagrađenih učenika započelo obilježavanje Dana Glazbene škole Alberta Štrige

U sklopu obilježavanja Dana Glazbene škole Alberta Štrige Križevci jučer je u crkvi sv. Križa održan koncert nagrađenih učenika.

Međunarodni dan obitelji – 15. svibanj

Diljem svijeta 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji s ciljem isticanja važnosti obiteljskog života i obitelji kao osnovnoj zajednici u društvu.Danas, zbog svakodnevnih obaveza često svojoj obitelji pridajemo najmanje vremena, stoga nam ovaj dan služi kao podsjetnik da je ono najvrijednije naša obitelj i da je trebamo čuvati.Sretan Međunarodni dan obitelji!Vaš gradonačelnik Mario Rajn ...

Promicanje oralnog zdravlja jedan od ciljeva Akcije "Grad Križevci-prijatelj djece"

U sklopu Akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“ doktorica dentalne medicine Jelena Princip posjetila je križevačke dječje vrtiće Zraka sunca, Čarobna šuma, Križevci i sv. Josipa te dječji vrtić u sklopu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ sudjelovala u manifestaciji „Dani otvorenih vrata EU projekata“

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organiziralo je „Dane otvorenih vrata EU projekata“. Manifestacija se održava diljem Hrvatske od 6. do 13. lipnja u sklopu tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna. ...

Marta Knežević osvojila drugo mjesto na državnom natjecanju iz hrvatskog jezika

Marta Knežević, učenica 8. razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca, na državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika osvojila je drugo mjesto. Natjecanje se održavalo u Zadru od 9. do 11. svibnja 2018., a pripremala ju je profesorica Martina Valec-Rebić. U konkurenciji od 26 učenika Marta je osvojila 93 boda od 100 mogućih, samo bod manje od prvoplasirane učenice, čime si je osigurala izravan upis u srednju školu po izboru.   Martina Valec-Rebić ...

Čestitka gradonačelnika povodom Majčinog dana

Svim majkama, bez kojih gotovo ništa ne bi bilo moguće i bez čije ljubavi djeca ne bi odrastala u uspješne ljude - povodom Majčinog dana želim puno topline, ljubavi, zdravlja i sreće te da svaki, ne samo na ovaj dan budu voljene, pažene i obasute ljubavlju. Vaš gradonačelnik Mario Rajn ...

Svečano otvorena mini uljara

U subotu, 12.svibnja 2018. u Potočkoj ulici u Križevcima je svečano je otvorena mini uljara "Kapljice sunca" za proizvodnju suncokretovog hladno prešanog ulja.Riječ je o investiciji obitelji Kopilović iz Velike Gorice, vrijednost ulaganja u strojeve, opremu, preuređenje objekta je oko 200 tisuća kuna. ...

Svečano proslavljen Dan Vijeća srpske nacionalne manjine

U subotu, 12. svibnja, svečano je proslavljen Dan Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca, Sveti Vasilije Ostroški.

Održana 17. Olimpijada dječjih vrtića

U organizaciji Zajednice športskih udruga Križevci, a pod pokroviteljstvom Grada Križevaca jučer je na Gradskom stadionu održana 17-ta po redu Olimpijada dječjih vrtića.

Državni arhiv u Križevcima glavna tema 9. sjednice Gradskog vijeća

Na prijedlog jedne trećine vijećnika Gradskog vijeća Grada Križevaca danas, 11. svibnja održana je 9. sjednica Gradskog vijeća na temu Državnog arhiva u Križevcima.

Poziv za prijavu na Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova poziva sve žene da se aktivno uključe i prijave za Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji će se održati 15. rujna 2018. godine u sportskoj dvorani Srednje škole u Koprivnici.

Članovi Udruge "Maslačak" predstavili se na susretu udruga

U srijedu, 9. svibnja članovi Udruge "Maslačak" Križevci gostovali su u Đurđevcu na poziv Udruge osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“.  

Na području Križevaca nova autobusna stajališta

Križevačka naselja Gračina, Đurđic, Špiranec, Veliki Raven i Ravenski Novaki dobila su autobusna stajališta.

Vatrogasci s područja Bjelovarsko-križevačke biskupije svečanom misom proslavili blagdan sv. Florijana

Povodom Dana vatrogasaca i Dana zaštitnika sv. Florijana, monsinjor Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije predvodio je svetu misu u Katedrali sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Održana konferencija za medije na temu državnog arhiva

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović održao je danas konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na 9. sjednicu Gradskog vijeća.

Nazorovci predstavljaju Erasmus+ u sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata“

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji će se održati u razdoblju od 6. do 13. svibnja 2018. godine.

Aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Križevci

Dana 8.5. obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Gradonačelnik održao prijem za djelatnike, aktiviste i volontere Gradskog društva Crvenog križa…

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca gradonačelnik Mario Rajn održao je prijem za sve djelatnike, aktiviste i volontere Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Čestitka povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji obilježavamo 8. svibnja, svim dobrovoljnim darivateljima krvi, aktivistima, volonterima i djelatnicima Hrvatskog crvenog križa kao i donatorima, ustanovama i udrugama te pojedincima koji doprinose humanom radu upućujem iskrene čestitke. Hvala vam na vašoj nesebičnosti, humanosti i pomoći koju pružate onima kojima je to najpotrebnije. Upravo vi našem društvu dajete dodatnu vrijednost.   Vaš gradonačelnik Mario Rajn ...

Održan još jedan „Rally Kalnik“

U organizaciji AMK „Križevci“ u nedjelju, 6. svibnja održana je tradicionalna auto moto ocjenska vožnja pod nazivom „Rally Kalnik 2018.“ s ciljem popularizacije auto i moto športske aktivnosti među članovima HAK-a i AMK-a Križevci.

Antonia Tea Beroš nova Miss Supranational Koprivničko-križevačke županije

U Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci jučer je održan izbor za Miss Supranational Koprivničko-križevačke županije. Ove godine prema ocjenama žirija ova titula pripala je Antoniji Tei Beroš iz Križevaca, titula prve pratile pripala je Gabrieli Ružić dok je titula druge pratilje pripala Barbari Kos. ...

U Križevcima održana javna tribina na temu stambenih zadruga

Zadruga za etično financiranje i Zadruga otvorena arhitektura u suradnji s Gradom Križevcima organizirali su u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci javnu tribinu pod nazivom „Stambene zadruge od ideje od prakse“.

Gradonačelnik upriličio prijem za vatrogasce

U Maloj vijećnici Gradske uprave gradonačelnik Mario Rajn održao je prijem za vatrogasce povodom Dana Vatrogasaca i dana zaštitnika sv. Florijana.  

Obavijest građanima o novim uplatnicama

Sukladno Zakonu o financiranju vodnoga gospodarstva, Grad Križevci je početkom 2018. godine od Hrvatskih voda preuzeo naplatu naknade za uređenje voda.

Zajednici športskih udruga Križevci odobren projekt uređenja križevačke sportske dvorane

Zajednica športskih udruga Križevci od 2010. godine redovito aplicira na programe HOO kako bi unaprijedila uvjete bavljenja sportom u gradu. Do sada se Zajednica, osim nabave kombi vozila iz ovog programa, pojavljivala kao partner NK Križevci, ŽRK Radnik, KK Radnik, SK Križevci 1252, TKD klubu Radnik, Odbojkaškom klubu Križevci, NK Viktoriji, NK Radničkom, NK Mladost Veliki Raven i NK Mladost Carevdar u programima HOO-a „Aktivna zajednica“, „Od sportske škole do Olimpijskih igara“ i „Odaberi spo...

Najzanimljiviji graditeljski spomenici diljem Hrvatske predstavljeni u Križevcima

Gradski muzej Križevci i Arheološki muzej u Zagrebu zajedno su organizirali izložbu fotografija Tomislava Rosandića pod nazivom „Usamljeni divovi-kamena svjedočanstva“ koja je jučer otvorena u Likovnoj galeriji.

Najava događanja

22Svi
22.05.2018. 19:00 - 20:00
Izložba Ane Budija: Kolorit u očima
24Svi
24.05.2018. 18:30 - 27.05.2018. 19:30
10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Sv. Marko Križevčanin

svMarko

Svetac zaštitnik Grada Križevaca

Turistička kamera

Nazad na vrh