>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Antun Nemčić Gostovinski Edde 1813. - Križevci 1849. Djetinjstvo je proveo u Ludbregu i Koprivnici. Gimnaziju je završio u Varaždinu, a filozofiju (današnji 3. i 4. razred gimnazije) i studij prava u Zagrebu. U krugu iliraca prijateljevao je sa Tomom Blažekom i Ljudevitom Gajem. Službeničku karijeru započeo je kao sudac u Križevcima. Godine 1836. pristav je Županije križevačke i bio premješten u Moslavinu u Osekovo, gdje je 1838. postao počasnim sucem. Tada se već ozbiljno bavio književnim radom. Iz tog vremena datira i njegovo prijateljstvo s književnikom Mirkom Bogovićem s kojim je ostao u najprisnijem odnosu sve do svoje smrti. U Ludbreg je premješten 1840. godine i tamo kao samostalni pristav ostao do 1846. U lipnju 1846. bio je jednoglasno izabran za kotarskog suca u Novom Marofu, a krajem iste godine postao je i "začasni uredni sudac". Povijesne 1848. godine bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a početkom travnja 1849. imenovan urednim bilježnikom Županije križevačke. Smrt ga je zatekla na službenom putu u Podravini.Ime i djelo Antuna Nemčića kultivirani čitatelj, povjesničar ili kritičar književnosti najneposrednije povezuje uz Putositnice. Već nas naslov djela, neobičan, silovit, pa čak i bizaran, upozorava da se radi o umjetniku koji je snagom vlastitog talenta, a za ono vrijeme i vrlo visoke književne kulture bio u stanju izdići se iznad vrlo prosječne razine proznog stvaranja svojih suvremenika.

Putositnice nisu neka vrsta nadomjestka današnje novinske reportaže, već je to proza koja je ostvarila i svojevrsni autentični narativni izraz, nezavisan od samog sadržaja izvještavanja. U Putositnicama nas ne zaokupljaju samo događaji nego i način na koji su zabilježeni. Putovanje, kazuje sam Nemčić, može se prispodobiti s polaskom zbirke od slika. Ko što čovjek u njoj mnogo puta uz raskričane slike hladno prolazi dočim se k manje raskalašenomu gdjekojemu tvoru i nehotice natrag vraća, tako i putnik često pokraj raznih prizora stupa bez da mu se ovi u pameti ustanove, dočim možebiti manje znatna pojavljenja u sudjelovanju raznih okolnosti dušu mu zanesu. Što drugi možebiti ni napomenuo ne bi, to mi i nehotice iz uspomena u pero dolazi.

Javna rasprava - Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture

Grad Križevci, kao Nositelj projekta, te općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec, pokrenuli su projekt Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa, prihvatljivog za financiranje iz EU strukturnih fondova, za područje Grada Križevci i Općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Projektom se planira implementacija nepokretne pristupne elektroničke komunikacijske mreže sljedeće g...

Obavijest križevačkim gospodarstvenicima i obrtnicima

Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica i Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije u suradnji s HZZ Područnim uredom Križevci organiziraju sastanak s gospodarstvenicima, obrtnicima i ravnateljima strukovnih škola na temu kreiranja plana upisa učenika u srednje škole prema potrebama gospodarstva i obrtništva Grada Križevaca u školskoj godini 2018./2019. ...

Održana sjednica Vijeća za prevenciju

U Gradskoj upravi danas je održana sjednica Vijeća za prevenciju Grada Križevaca na kojoj je analizirano stanje sigurnosti na području Grada Križevaca.

Posjet ministra Predraga Gluhakovića

U sklopu službenog posjeta Općini Kalnik Grad Križevce danas je posjetio ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković sa suradnicima.

Upozorenje vatrogasaca o zapaljenju dimnjaka

Hladniji dani zahtijevaju pojačano zagrijavanje prostorija u kojima boravimo, a uslijed neispravnosti ili neodržavanja dimovodnih kanala to ponekad može rezultirati zapaljenjem istih. Tako su profesionalni vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca tijekom mjeseca siječnja ove godine imali ukupno 6 vatrogasnih intervencija, požara, od kojih je 5 bilo na dimovodnim kanalima, a u jednom slučaju došlo je do požara osobnog vozila. ...

Poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Križevaca

Na temelju članka 9. Odluke o javnim priznanjima Grada Križevaca ("Službeni vjesnik Grada Križevaca", broj 3/06. i 1/09), Odbor za dodjelu javnih priznanja Grada Križevaca P O Z I V A pravne i fizičke osobe, građane i druge organizacijske oblike na podnošenje prijedloga za dodjelu JAVNIH PRIZNANJA GRADA KRIŽEVACA 1. Proglašenje počasnim građaninom Grada Križevaca,2. Nagrada za životno djelo,3. Plaketa Grada Križevaca,4. Priznanje Grada Križevaca. ...

Prostor bivše vojarne darovan Gradu Križevcima

Gradonačelnik Mario Rajn potpisao je Ugovor s Ministarstvom državne imovine o darovanju prostora bivše vojarne Gradu Križevcima. Do sada je Grad imao samo pravo građenja na tom prostoru, a od sada je taj prostor postao trajno vlasništvo Grada.

Proglašeni najbolji motociklisti – MK Križevci opet najbolji

Velik broj motociklista, ljubitelja motociklizma i gostiju okupilo se danas u hotelu „Kalnik“ na svečanom proglašenju najboljih pojedinaca, klubova i timova u sportskoj sezoni 2017. u disciplinama cestovne moto utrke, supermoto, skuteri i oldtimer.

Udruga "Bilikum" održala redovnu sjednicu Skupštine

Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“ Križevci održala je redovnu sjednicu Skupštine na kojoj je, između ostalih točaka, prihvaćeno Izvješće o radu u protekloj godini, financijsko izvješće kao i Plan rada za 2018. godinu.

Susret prijateljstva učenika osnovnih škola

Općina Kočani u Republici Makedoniji, koja je prijatelj Grada Križevaca, već tradicionalno je ponudila gostovanje učenicima križevačkih osnovnih škola tijekom zimskih praznika.

Gradu odobrena EU sredstva kojima će se osigurati besplatna školska prehrana za…

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 04. siječnja 2018. godine donijelo Odluku o financiranju projekta Grada Križevaca ''Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)'', kojom je Gradu Križevcima odobreno 456.209,50 kuna za prehranu učenika osnovnih škola u školskoj godini 2017./2018. ...

Udruga "Maslačak" prikupila 2 tone plastičnih čepova kroz humanitarnu akciju

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji "Maslačak" Križevci je u suradnji s Komunalnim poduzećem Križevci pokrenula akciju sakupljanja plastičnih čepova u okviru humanitarne akcije. Humanitarna akcija Udruzi "Maslačak" pomozi da svoj kombi vozi trajala je od 21. rujna 2017. do 19. prosinca 2017. godine.

Održan prijem za svećenike i časne sestre

U Gradskoj upravi danas je održan prijem za svećenike i časne sestre s područja Križevaca koji je organizirao gradonačelnik Mario Rajn.

Objavljeni javni natječaji za financiranje programa/projekata udruga od interesa za Grad Križevce…

Grad Križevci poziva udruge s područja Grada Križevaca koje su programski usmjerene na rad u području: kulture, socijalne skrbi, zdravstva i humanitarnih djelatnosti, sporta i rekreacije da se prijave na financijsku podršku programima/projektima koji doprinose razvoju sektora civilnog društva u lokalnoj zajednici od interesa za opće dobro iz nabrojenih područja. Također pozivaju se građani pojedinci da se prijave za dodjelu sredstava putem pokroviteljstva.Detalje, kao i svu potrebnu dokumentaci...

Gradonačelnik Rajn posjetio Grad Pag

Gradonačelnik Mario Rajn boravio je u utorak, 9. siječnja u službenom posjetu Gradu Pagu. Prvo je posjetio Gradsku upravu Grada Paga gdje su ga dočekali zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Paga Domagoj Vičević, potpredsjednik Dario Grašo te vijećnik Franči Bukša.

HPD "Kalnik" ulazi u novu sezonu i upisuje nove članove

Mješoviti zbor HPD-a "Kalnik" započinje novu sezonu prvom probom u 2018. godini - u PETAK (12.1.) u 19,30 sati u Maloj (podrumskoj) dvorani Hrvatskoga doma. Kako se radi o potpuno novom natjecateljskom, ali i revijalnom programu, ovo je ujedno prilika za prijem novih članova. HPD-ovci su posljednje dvije godine sasvojim dirigentom Ozrenom Bogdanovićem pripremali tematske koncerte u sklopu obilježavanja Dana grada izvodeći pjesme iz filma "Tko pjeva zlo ne misli" i stare balade i šlagere. Ove...

Gradu odobreno 4, 7 milijuna kuna za cestu Male Sesvete – Velike…

Gradonačelnik Mario Rajn primio je danas Odluku o prihvatljivosti za provedbu ulaganja na rekonstrukciji nerazvrstane ceste Male Sesvete – Velike Sesvete.

Završio 19. turnir u malom nogometu

U sportskoj dvorani Osnovne škole „Ljudevita Modeca“ jučer je završio 19. turnir u malom nogometu „Križevci 2017. Ožujsko-KTC“ i 1. turnir županijskih klubova „Robin trgovine“. 

Čestitka vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru

Svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru, želimo sretan Božić uz želju da ga provedete u društvu vaših najmilijih te da duh Božića ispuni vaša srca. Mir Božji, Hristos se rodi! Grad Križevci i Gradsko vijeće ...

Predstavljen kalendar „Križevačko sakralno blago“

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima jučer je u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma predstavio novi kalendar pod nazivom „Križevačko sakralno blago“.

Rekonstruirana lokalna cesta kroz Kloštar Vojakovački prema Većeslavcu

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, ravnatelj Županijske uprave za ceste Križevci Dragutin Guzalić i član Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Ivan Vuk obišli su danas rekonstruiranu lokalnu cestu koja prolazi kroz dio naselja Kloštar Vojakovački prema Većeslavcu.

Gradonačelnika posjetili „Kolibrići“

Gradonačelnika Marija Rajna danas su posjetili mali glumci iz kazališne družine Kolibrići Gradske knjižnice „Franjo Marković“ u pratnji svoje voditeljice Sanje Marković i ravnateljice knjižnice Marjane Janeš-Žulj.

Obilježena 26. godišnjica vojno redarstvene akcije “Alfa”

Predstavnici braniteljskih udruga i udruga roditelja poginulih branitelja iz Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Bjelovarsko-bilogorsko županije i Požeško-slavonske županije te Grada Bjelovara, Grada Križevaca, Grada Pakraca i Grada Lipika s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac - Lipik 29. prosinca tijekom komemoracije kod spomenika u pakračkim vinogradima, obilježili su 26. godišnjicu pogibije Marijana Kulhavija - Foke, zamjenika zapovj...

Dočekana Nova 2018. godina

Brojne Križevčanke i Križevčani dočekali su Novu 2018. godinu na Strossmayerovom trgu.

Novogodišnja čestitka

Drage sugrađanke i sugrađani, Pred nama je nova 2018. godina. Želimo vam da vas kroz godinu prati obilje mira i radosti, zdravlja i sreće te poslovnih uspjeha, a mi ćemo svojim radom činiti sve da naš grad postane boljim!   Grad Križevci i Gradsko vijeće!

U Ivancu Križevačkom i ove godine održana božićna priredba

U društvenom domu u Ivancu Križevačkom pred velikim brojem posjetitelja jučer je održana božićna priredba „Tiha noć, sveta noć“. Ovo je već treća godina za redom da su se mještani u selu Ivanec Križevački organizirali i pripremili božićnu priredbu kao svojevrstan poklon mještanima, a ove godine posjetili su je i gradonačelnik Mario Rajn te zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević. ...

Udruga „Maslačak“ održala redovnu godišnju Skupštinu

Udruga "Maslačak" Križevci održala je redovnu godišnju Skupštinu na kojoj je usvojeno Financijsko izvješće za 2016. godinu, Izvješće o radu Udruge u 2017. godini te Izvješće Nadzornog odbora o radu Udruge u 2017. godini. Na Skupštini su također jednoglasno usvojeni program rada Udruge i Kluba "Maslačak" za 2018. godinu, financijski i operativni plan kao i Pravilnik o materijalno-financijskom poslovanju Udruge.  ...

Održana konferencija za medije na temu novoosnovane tvrtke Vodne usluge d.o.o.

Gradonačelnik Mario Rajn sazvao je danas konferenciju za medije na temu novoosnovane tvrtke Vodne usluge d.o.o. kojoj je prisustvovao i direktor Komunalnog poduzeća d.o.o. Goran Gregurek.

Gradonačelnik održao prijem za predstavnike Vijeća srpske nacionalne manjine

Povodom Božića i Nove godine gradonačelnik Mario Rajn održao je prijem za predstavnike Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca.

Božićna čestitka

Neka duh Božića zasja u Vašim srcima i donese vam obilje mira, radosti i blagostanja. Blagoslovljen Božić žele vam Grad Križevci i Gradsko vijeće!   

Zajednica tehničke kulture Križevci održala božićnu izložbu radova

U predvorju Turističko informativnog centra Zajednica tehničke kulture Križevci organizirala je božićnu izložbu radova koje su na dosadašnjim kreativno tehničkim i modelarskim radionicama izradili mladi članovi Zajednice.

U Križevcima održan prvi božićni turnir u mini rukometu

U organizaciji ženskog Rukometnog kluba „Radnik“ danas je održan prvi božićni turnir u mini rukometu kojeg je otvorio gradonačelnik Mario Rajn. Na turniru su nastupile djevojčice 2008. i 2009. godište i to iz klubova ŽRK Tvin iz Virovitice, ŽRK Prelog, ŽRK Zrinski iz Čakovca, te dvije postave ŽRK Đurđevac i četiri postave ŽRK Radnik. ...

Obavijest o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Badnjak i Staru godinu

Na Badnjak, 24. prosinca i na Staru godinu, 31. prosinca ugostiteljski objekti iz skupine „Restorani“, „Barovi“ i „Objekti jednostavnih usluga“ na području naselja Križevci mogu raditi do 04,00 sata.

Božićna priredba u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju

U petak,  22.12. u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci održana je božićna priredba. Prije samog početka, prigodne riječi uputila je ravnateljica Centra Marija Prodan.

Učenici Područne škole Osijek Vojakovački održali božićnu priredbu

Učenici Područne škole u Osijeku Vojakovačkom pripremili su u četvrtak, 21. prosinca 2017. Božićnu priredbu za svoje roditelje i sumještane.U veseloj atmosferi punoj plesa, glume, pjesme i skečeva, sudjelovali su, ne samo učenici te škole koji pohađaju od 1. do 4. razreda, već i učenici osmog razreda koji su bivši đaci ove škole, a sada polaze Matičnu školu Ljudevita Modeca u Križevcima. ...

Gradonačelnik čestitao blagdane umirovljenicima

Gradonačelnik Mario Rajn posjetio je u četvrtak, 21. prosinca 2017.  umirovljenice i umirovljenike na njihovom novogodišnji domjenku kako bi im čestitao nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane.

Održana 6. sjednica Gradskog vijeća

U Velikoj vijećnici Grada Križevaca održana je u srijedu, 20.12.2017. godine, 6. sjednica Gradskog vijeća koju je sazvao predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, a prisustvovali su joj potpredsjednici Eduard Krmpotić i Mato Devčić, gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenicima Marijem Martinčevićem i Danijelom Šaškom te pročelnici upravnih odjela. ...

Održana božićna priredba učenika Osnovne škole Ljudevita Modeca

U utorak 19. prosinca u Hrvatskom domu učenici i djelatnici Osnovne škole Ljudevita Modeca priredili su božićnu priredbu.

Gradonačelnik na Božićnoj priredbi učenika PŠ Vojakovac

Učenici iz Područne škole Vojakovac, danas su održali Božićnu priredbu kojom su sve prisutne podsjetili kako je upravo ovo predbožićno vrijeme, vrijeme darivanja i praštanja. Učitelji i učenici su za roditelje i ostale goste pripremili prigodan program pun plesa, igrokaza i recitacija, a najmlađe je razveselio i Djed Božičnjak.Priredbi je prisustvovao i gradonačelnik Mario Rajn čestitajući svima nadolazeće blagdane. {gallery}vojakovac2017{/gallery}...

Gradski puhački orkestar održao godišnji koncert

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma, u subotu 16. prosinca Gradski puhački orkestar održao je godišnji koncert pod ravnanjem dirigenta Marija Komazine.

Predstavljeni brojni božićni ukrasi na Malom božićnom sajmu

U organizaciji Turističke zajednice grada Križevaca jučer je u Turističko informativnom centru održan Mali božićni sajam.

Djeca okitila božićna drvca i darovala osmjeh gradu

U sklopu Adventa u Križevcima učenici osnovnih škola Ljudevita Modeca, „Vladimir Nazor“ i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci danas su na Strossmayerovom trgu okitili božićna drvca.

U tijeku su radovi na izgradnji oborinske odvodnje i nogostupa u Križevčinama

Gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević u pratnji direktora tvrtke Grad-kom d.o.o. Krunoslava Navoja obišli su danas radove u Križevčinama.

U povodu božićnih blagdana Grad pomaže 271 socijalno ugroženu osobu

Grad Križevci prijašnjih je godina povodom božićnih blagdana u Proračunu osiguravao novčanu pomoć socijalno ugroženim samcima i obiteljima s područja Grada Križevaca. I ove godine socijalno ugroženi, prema zajedničkom popisu Gradskog društva Crvenog križa, Caritasa, Centra za socijalnu skrb, Udruge osoba s invaliditetom Križevci, Udruge Matice umirovljenika Križevci i Upravnog odjela za društvene djelatnosti, dobit će od Grada pomoć. ...

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Križevce

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je danas u službenom posjetu Gradu Križevcima u sklopu čega je posjetila Razvojni centar i tehnološki park Križevci, Osnovnu školu „Vladimir Nazor“, Visokog gospodarsko učilište te mljekarski praktikum Srednje gospodarske škole Križevci. ...

Najava događanja

20Sij
20.01.2018. 13:00 - 14:00
Vincekovo u Greberancu
23Sij
23.01.2018. 19:00 - 20:00
Otvorenje izložbe Katice Augustinović

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Sv. Marko Križevčanin

svMarko

Svetac zaštitnik Grada Križevaca

Turistička kamera

Nazad na vrh