>

4

GRADSKA UPRAVA - naslovna

Alberto Ognjan Štriga, Križevci 1821-Zagreb, 1897. Bio je suca Ivana Nep. pl. Štrige Cunovečkoga i Cecilije, rođene pl. Raizner, osnovnu školu je završio u Križevcima, gimnaziju u Zagrebu i Velikoj Kaniži, diplomirao pravo u Zagrebu. Bio je govorljivi pristalica Ilirskog preporoda, te je odigrao znatnu ulogu u glazbenom životu tog razdoblja kao operni pjevač, inicijator i organizator. Prozvan je jednim od najoriginalnijih Hrvata XIX. stoljeća.Štriga je u vrijeme Ilirskog preporoda imao ulogu kakva bi u današnjem, modernom shvaćanju odgovarala pojmu menadžera, jer je otkrivao umjetničke talente i poticao ih na kreativnost. No, više od toga, bio je domoljub vjeran ostvarenju narodnih ideala.
Godine 1840. utemeljio u Zagrebu prvo ilirsko glazbeno društvo na čelu s Vatroslavom Lisinskim kao dirigentom. Lisinskog je poticao na komponiranje ilirskih budnica i prve hrvatske opere Ljubav i zloba, a on je pribavio libreto od Dimitrija Demetra. Godine 1849. - 1850. organizirao u Zagrebu s dobrovoljačkom glumačkom družinom predstave hrvatskih kazališnih djela, a 1869. izvedbu Verdijeve opere Trubadur na hrvatskom jeziku. Kao operni pjevač bariton igrao je ulogu i praizvedbi Ljubavi i zlobe. Nastupao je i u Pragu, Brnu, Petrogradu.Godine 1848. Štriga je kao običan vojnik stupio u vojsku bana Josipa Jelačića te hrabrošću zaslužio čin časnika, koji je odbio prihvatiti. Za svoju dokazanu hrabrost kod Beča dobio je "Zlatni krst sa krunom", jedino odlikovanje koje je ikad primio.
Štriga je radio i u hrvatskom zemljišnom arhivu, gdje je bio i ravnatelj, a od 1876. radio je kao putujući učitelj za voćarstvo i vinarstvo. Konačno je umirovljen živio u Zagrebu, sve do svoje smrti koja ga je iznenada zatekla u 76. godini, u nedjelju 7. ožujka 1897. u 1 sat ujutro od kapi u bolnici. 9. ožujka sahranjen je na Mirogoju u ilirskoj arkadi uz prijatelja Lisinskoga i hrvatske preporoditelje. Štriga je bio impozantna ličnost. U velikoj borbi za narodne ideale bio je on najodlučniji borac.

Literatura:
Milan Grlović: Znameniti i zaslužni Hrvati
Ivan Peklić: Alberto Ognjen Štriga između opere vinogradarstva i arhiva, cris, 10(2008) str 58-73.

Gradonačelnik održao sastanak s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza

Sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, organiziranje posebnih vlakova i popusti na prijevoz za razna događanja u gradu bile su glavne teme današnjeg sastanka gradonačelnika Marija Rajna s predstavnicima HŽ Putničkog prijevoza.

Udruženje obrtnika Križevci predstavilo svoje aktivnosti

U Gradskoj upravi Grada Križevaca gradonačelnik Mario Rajn održao je sastanak s predstavnicama Udruženja obrtnika Križevci.

Brojne zemlje predstavile svoju kulturu na Sajmu naroda

U sklopu Međunarodnog ljetnog kampa „Čovjek – svijet“ koji se održava u Križevcima od 16. do 23. srpnja jučer je na Strossmayerovom trgu održan „Sajam naroda“.

Vratili se vatrogasci iz Splita

Gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci Ivan Matosović dočekali su jučer vatrogasce s područja Koprivničko-križevačke županije koji su proteklih dana bili na dislokaciji na području Splita. Vatrogasci su dočekani ispred Vatrogasnog doma do kuda su stigli u koloni i uz zvuk sirena. ...

U Križevcima održana 1. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice

U prostorijama seoskog turizma Rakić danas je održana 1. sjednica Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice koju je otvorio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.

Pri kraju su radovi na modernizaciji ceste od Cubinca prema Đurđicu

Gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i ravnatelj Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić obišli su danas radove na Lokalnoj cesti 26069 koja se proteže od Cubinca prema Đurđicu.

Sutra „Sajam naroda” na Strossmayerovom trgu

U Križevcima se od 16. do 23. srpnja održava Međunarodni ljetni kamp „Čovjek - svijet” koji je okupio oko 280 djece i mladih iz 19 zemalja svijeta. U sklopu Kampa djeca u dobi od 14 do 17 godina rade zajedno, stvaraju prostor kulturne uzajamnosti, nadilaze moguće kulturne i povijesne sukobe i otkrivaju zajedničku želju za stvaranjem mreže prijateljstva. ...

Gradonačelnik održao prijem za Marina Meštrovića

Gradonačelnik Mario Rajn održao je danas prijem za učenika Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci Marina Meštrovića koji je sudjelovao na 27. Kampu mladih informatičara Hrvatske.

Križevački vatrogasci dislocirani na područje Grada Splita

Dana 17.07.2017. godine u ranim popodnevnim satima temeljem zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH izvršena je dislokacija vatrogasaca i vatrogasnih vozila s područja Koprivničko-križevačke županije na područje Grada Splita.

Udruga „Maslačak“ uspješno realizirala građansku akciju „Bezbrižni i sigurni“

Udruga "Maslačak" Križevci je u suradnji sa Srednjom školom Ivan Seljanec Križevci uspješno realizirala građansku akciju "Bezbrižni i sigurni" u razdoblju od 15. ožujka do 15. srpnja.

Otvorena tvrtka BTS SYSTEM d.o.o.

Tomislav Brunović i Igor Sokač pokrenuli su tvrtku BTS SYSTEM d.o.o. koja se bavi prodajom i servisom uređaja za pranje i čišćenje, a tvrtku je danas rezanjem vrpce svečano otvorio gradonačelnik Mario Rajn.

U tijeku su radovi na sakralnim objektima

Gradonačelnik Mario Rajn u pratnji pročelnika Konzervatorskog odjela u Bjelovaru Milana Pezelja i njegovih suradnika, Povjerenika za orgulje u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji Marka Đurakića te župnika obišao je danas sakralne objekte na kojima se provode građevinski, konzervatorski i restauratorski radovi. ...

Održan informativni sastanak s ravnateljima križevačkih srednjih škola

Gradonačelnik Mario Rajn i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško održali su danas informativni sastanak s ravnateljima križevačkih srednjih škola.

Uspješno proveden projekt „Pomozimo jedni drugima II“

U Gradskoj upravi održana je završna konferencija projekta „Pomozimo jedni drugima II“ kojim je u školskoj godini 2016./2017. osigurano 16 pomoćnika u nastavi za 16 učenika s teškoćama u razvoju. Okupljene je uvodno pozdravio gradonačelnik Mario Rajn uputivši iskrenu zahvalu svima koji su bili uključeni u ovaj projekt. ...

Održana 2. sjednica Gradskog vijeća

U Velikoj vijećnici Grada Križevaca održana je 2. sjednica Gradskog vijeća na kojoj su sve odluke donesene jednoglasno. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, a prisustvovali su joj potpredsjednici Eduard Krmpotić i Mato Devčić, gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenicima Marijem Martinčevićem i Danijelom Šaškom te pročelnici upravnih odjela. ...

Sutra završna konferencija projekta Pomozimo jedni drugima II

Završna konferencija projekta Pomozimo jedni drugima II održat će se sutra, 13. srpnja 2017. godine s početkom u 9,00 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca (Ul. Ivana Zakmardija Dijankovečkog 12/I).U školskoj godini 2016./2017. osigurano je 16 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju koji su bili raspoređeni u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca, Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ i Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.     Zajedno do fondova EU   ...

Studijska grupa iz Srbije posjetila Križevce

U sklopu studijske posjete Hrvatskoj na temu energetske zadruge i razvoj projekata energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije Križevce je danas posjetila studijska grupa iz Srbije.

Održan sastanak s ravnateljima križevačkih osnovnih škola

Gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti mr.sc. Mladen Tenodi održali su danas sastanak s ravnateljima križevačkih osnovnih škola s ciljem definiranja njihovih potreba.

Članovi Udruge „Maslačak“ otvorili sezonu plivanja na bazenima

Prošli tjedan članovi Udruge "Maslačak" Križevci krenuli su sa još jednom sezonom plivanja na bazenima u Križevcima. Tijekom ljeta provodit će se rehabilitacijske aktivnosti i škola plivanja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i osobe s intelektualnim teškoćama prema unaprijed dogovorenom rasporedu.

Obavijest o isporuci vodnih usluga javne vodoopskrbe

S ciljem olakšavanja pristupa vodi donesene su VII. Izmjene i dopune općih i tehničkih uvjeta isporuke vodne usluge javne vodoopskrbe na području Grada Križevci, Općina Sveti Ivan Žabno, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Gornja Rijeka.

Otvorena modernizirana lokalna cesta Ladislav Sokolovački – Trnovac Sokolovački

U suradnji Općine Sokolovac i Županijske uprave za ceste Križevci modernizirana je cesta između Ladislava Sokolovačkog i Trnovca Sokolovačkog koja je jučer svečano otvorena.

U Ruševcu otvorena nova radiona za izradu transportnih traka

U pratnji brojnih uzvanika u Ruševcu je otvorena nova radiona za izradu transportnih traka tvrtke Tehnodiv-servis. Tvrtka Tehnodiv-servis posluje već sedam godina te zapošljava 12 ljudi, a osim izradom transportnih traka bavi se i izradom remena, zavjesica za fleksibilna vrata, teflona, te tehničkih guma. ...

Svečano otvorena zdravstvena ustanova Mediviva

U križevačkom naselju Mladine danas je svečano otvorena ustanova za zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju Mediviva.

Zamjenik Martinčević obišao pilanu u Dijankovcu

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević posjetio je danas Zdravka Štefoića, vlasnika pilane u Dijankovcu na kojoj je u četvrtak izbio požar.Zbog požara je izgorjelo krovište pilane te četiri stroja i instalacije, a zamjenik Martinčević je istaknuo kako će Grad Križevci pomoći obitelji Štefoić u obnovi pilane. ...

Gradonačelnik i zamjenici održali sastanak s predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti

Gradonačelnik Mario Rajn, zamjenici gradonačelnika Danijel Šaško i Mario Martinčević te direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek održali su u Velikoj vijećnici sastanak s predstavnicima Vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti.

Održan sastanak o geoinformacijskom sustavu u jedinicama lokalne samouprave

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek u pratnji suradnika održali su danas informativni sastanak s predstavnicima tvrtke Promet i prostor d.o.o. o njihovom geoinformacijskom sustavu.

U subotu razmjena školskih udžbenika

U subotu, 8. srpnja 2017. godine od 09,00 do 12,00 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima održat će se razmjena udžbenika za osnovne i srednje škole.Pozivaju se svi zainteresirani učenici i roditelji koji žele nabaviti, pokloniti ili razmijeniti rabljene školske udžbenike da se uključe u ovu razmjenu knjiga koju organiziraju Volonterski centar „Link“ i Grad Križevci. ...

Obavijest o Pozivu za energetsku obnovu kuća

Energetski ured Grada Križevaca obavještava građane o statusu Poziva za energetsku obnovu kuća. Naime, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ovih je dana objavilo kako se očekuje da će nova pravila vezano uz energetsku obnovu kuća stupiti na snagu od siječnja 2018. godine, a paralelno s time objavio bi se i Poziv za energetsku obnovu kuća.

Održana 1. sjednica Kolegija gradonačelnika

U Maloj vijećnici Grada Križevaca održana je prva sjednica Kolegija gradonačelnika koju je sazvao gradonačelnik Mario Rajn. Sjednici su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović, potpredsjednici Gradskog vijeća Eduard Krmpotić i Mato Devčić te pročelnici upravnih odjela. ...

Nagrađeni najbolji učenici Grada Križevaca

Gradonačelnik Mario Rajn upriličio je prijem za odlične učenike te učenike i njihove mentore koji su u školskoj godini 2016./2017. osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima.

Sutra gradonačelnikov prijem za najbolje učenike

Sutra, 4. srpnja 2017. godine  s početkom u 9,00 sati u Velikoj vijećnici Grada Križevaca održat će se gradonačelnikov prijem za odlične učenike te učenike i njihove mentore koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta. Na prijem se pozivaju i svi razrednici odličnih učenika kao i ravnatelji škola s područja Grada Križevaca.

Učenicima OŠ „Vladimir Nazor“ dodijeljen Oskar znanja drugu godinu za redom

Po drugi put za redom Oskar znanja dodijeljen je učiteljici iz Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci Sandri Vurnek i njenim učenicima Ivi Vuković, Magdaleni Horvat, Janu Tepešu i Filipu Brunoviću iz područja prometa.

Otkrivena spomen ploča u čast vatrogascu Stanku Žagaru

U čast Stanku Žagaru, visokom dužnosniku hrvatskog vatrogastva, a povodom 50. obljetnice njegove smrti danas je svečano otkrivena spomen ploča na kući gdje je nekada živio u Križevcima.

Osnovna škola „Vladimir Nazor“ dobila financijsku podršku za projekt „Biciklom u školu“

Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“odobrila je financijsku podršku u iznosu od 10.000,00 kuna u sklopu natječaja „Naš doprinos zajednici“ za građansku akciju uređenja parkirališta za bicikle ispred škole. ...

I ove godine Udruga Glas mladih Križevci organizira razmjenu školskih udžbenika

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško održao je danas sastanak s predsjednikom Udruge Glas mladih Željkom Jurkovićem i  izvršnim direktorom Udruge Ivanom Augustinčićem vezano uz razmjenu školskih udžbenika.

Visoko gospodarsko učilište započinje s provedbom još jednog projekta

U prostorijama Visokog gospodarskog učilišta Križevci održana je početna konferencija projekta ECOTOP 2 čiji je cilj kroz edukaciju i istraživanja poboljšati konkurentnost i razinu usluga subjekata koji se bave ruralnim turizmom i ekoturizmom.

U tijeku su pripreme za prijavu projekta „Pomozimo jedni drugima III“

U Gradskoj upravi održan je koordinacijski sastanak predstavnika križevačkih osnovnih škola, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o., Udruge osoba s invaliditetom te koordinatora provedbe projekta vezano uz novi natječaj za pomoćnike u nastavi. ...

Gradonačelnika posjetili predstavnici Djela Marijinog – Pokreta fokolara

Gradonačelnika Marija Rajna i njegovog zamjenika Danijela Šaška danas su posjetili predstavnici Djela Marijinog – Pokreta fokolara. S obzirom da je ovo bio prvi sastanak s Pokretom fokolara od kako je stupio na gradonačelničku funkciju, gradonačelnika i njegovog zamjenika predstavnici Pokreta upoznali su sa svojim  aktivnostima, kako se cijeli Pokret razvijao te projektima koje provode. ...

Grad i ove godine sufinancira školske udžbenike

Grad Križevci i ove će godine sufinancirati troškove nabave udžbenika za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području Grada Križevaca.

Gradonačelnik posjetio COOR Križevci

Gradonačelnik Mario Rajn posjetio je danas Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci. S radom Centra i djelatnicima gradonačelnika je upoznala ravnateljica Marija Prodan te mu ujedno predstavila planove Centra u nadolazećem razdoblju.

U nedjelju počinju besplatne radionice za djecu od 6 do 13 godina

Volonterski centar Link organizira besplatne radionice za djecu u dobi od 6 do 13 godina koje će se ove godine održati od nedjelje 2. srpnja do utorka 11. srpnja, od 10,00  do 13,00 sati u parku bivše vojarne u sklopu međunarodnog volonterskog kampa "Umjetnost povezuje".

Konstituirano Gradsko vijeće Grada Križevaca

Izborom predsjednika danas, 26. lipnja 2017. godine konstituirano je Gradsko vijeće Grada Križevaca. Konstituirajuću sjednicu je na temelju odluke Ministarstva uprave sazvala Elizabeta Repić Perković, predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Marko Katanović (SDP), dok su za potpredsjednike izabrani Eduard Krmpotić (Grupa birača) i Mato Devčić (HDZ). ...

Upozorenje križevačkih vatrogasaca o spaljivanju biljnog otpada i trave

U tijeku su žetveni radovi na poljoprivrednim zemljištima, uz koje se ponekad obavlja i spaljivanje biljnog otpada i trave. Do sada su zabilježena dva požara na poljoprivrednim površinama uzrokovana spaljivanjem otpada nakon žetvenih radova, na sreću bez štetnih posljedica.

Čestitka povodom Dana državnosti

Drage građanke i građani, Prošlo je 26 godina od kako je na današnji dan Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglasivši je tako samostalnom i neovisnom državnom.Obilježavanjem ovog dana prisjećamo se svih poginulih branitelja koji su se borili kako bi Hrvatska postala samostalna i neovisna država, a odajemo i priznanje svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ovog cilja. Hvala vam što ste prije 26 godina bili složni, čuvajmo tu sl...

Klub liječenih alkoholičara Križevci održao 43. godišnju skupštinu

U nazočnosti brojnih članova i njihovih obitelji, drugih klubova te brojnih drugih gostiju i uzvanika Klub liječenih alkoholičara Križevci održao je 43. godišnju skupštinu.Uvodno je okupljene pozdravio predsjednik Kluba Križevci Franjo Grbus nakon čega je uslijedio prigodan kulturno umjetnički program. ...

izbori 2017

Javni natječaj za zakup poslovnog prostora u objektima Razvojnog centra i Tehnološkog parka Križevci

 3d prikaz

 

Sv. Marko Križevčanin

svMarko

Svetac zaštitnik Grada Križevaca

Vremenska prognoza

Besplatni internet

wifi

 

Nazad na vrh